Με περίπου το 80% των επαγγελμάτων σήμερα να χαρακτηρίζονται ως καθιστικά και να απαιτούν από τον εργαζόμενο να κάθεται για αρκετές ώρες σε μια καρέκλα μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, ο πόνος στον αυχένα αποτελεί έναν αυξανόμενο εργασιακό κίνδυνο. Τα smartphone και άλλες συσκευές έχουν επίσης προκαλέσει προβλήματα στον αυχένα, καθώς αναγκάζουν τους ανθρώπους να σκύβουν για παρατεταμένες περιόδους. Είναι, όμως, η κακή στάση του σώματος το μόνο πρόβλημα;
Σε μια πρόσφατη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Texas A&M βρήκαν ότι ενώ η κακή στάση του κεφαλιού αποτελούν πράγματι βασικούς καθοριστικούς παράγοντες του πόνου στον αυχένα, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η ηλικία και η ώρα της ημέρας επίσης επηρεάζουν την ικανότητα του αυχένα να κάνει παρατεταμένες ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις.
«Ο πόνος στον αυχένα είναι μία από τις κυρίαρχες και ταχύτατα αναπτυσσόμενες αιτίες αναπηρίας σε όλο τον κόσμο. Η μελέτη μας ανέδειξε έναν συνδυασμό εργασιακών και προσωπικών παραγόντων που επηρεάζουν έντονα τη δύναμη και την αντοχή του αυχένα με την πάροδο του χρόνου. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι από τη στιγμή που αυτοί οι παράγοντες έχουν εντοπιστεί, μπορούν να τροποποιηθούν ώστε ο αυχένας να είναι σε καλύτερη κατάσταση και να αποτρέπεται ή να περιορίζεται ο πόνος», εξηγεί στη σχετική δημοσίευση στο Human Factors ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Xudong Zhang.
Μέχρι τώρα δεν υπήρχε μια συστηματική ποσοτική μελέτη σχετικά με τους προσωπικούς παράγοντες, όπως το φύλο, το ύψος, η ηλικία και οι εργασιακές συνήθειες, που μπορούν να επηρεάσουν τη δύναμη και την αντοχή του αυχένα. Γι’αυτό και οι επιστήμονες στα πειράματά τους χρησιμοποίησαν 20 ενήλικους άνδρες και 20 ενήλικες γυναίκες χωρίς προηγούμενα προβλήματα στον αυχένα για να εκτελέσουν ελεγχόμενες ασκήσεις κεφαλής-αυχένα σε εργαστηριακό περιβάλλον. Αντί, λοιπόν, να ζητήσουν από τους συμμετέχοντες να κρατήσουν μια συγκεκριμένη στάση στο αυχένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρόμοια με ό,τι περίπου συμβαίνει σε έναν εργασιακό χώρο, τους έβαλαν να κάνουν συνεχώς ασκήσεις μέχρι εξάντλησης.
Όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα, διαπίστωσαν –ως αναμενόταν- ότι οι παράγοντες που σχετίζονται με τη δουλειά, όπως η στάση του κεφαλιού/αυχένα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό τόσο της δύναμης όσο και της αντοχής του αυχένα. Παρατήρησαν, επίσης, ότι ενώ δεν υπήρχε σημαντικά διαφορά στην αντοχή μεταξύ ανδρών και γυναικών, ο δείκτης μάζας σώματος ήταν σημαντικός προγνωστικός παράγοντας της αντοχής.
Επιπλέον, προς έκπληξη των ειδικών, η ώρα της ημέρας επηρέαζε την ικανότητα του αυχένα να διατηρεί μια στάση χωρίς κόπωση. «Είναι λογικό όσο προχωρά η ημέρα ο αυχένας μας να κουράζεται περισσότερο, αφού τον χρησιμοποιούμε και περισσότερο», σχολιάζει σχετικά ο Δρ. Zhang.
Διαβάστε επίσης
Πιασμένος αυχένας; Έξι ασκήσεις που ανακουφίζουν
Πόνος στον αυχένα: Τέσσερα έξυπνα tips για να τον αποφύγουμε
Πιαστήκατε στην καρέκλα; Επτά απλές ασκήσεις που ανακουφίζουν άμεσα