*Γράφει η Βάλια Γιατζάκη, yoga instructor

Βυθισμένοι σε μια καρέκλα ενός γραφείου, μπροστά από ένα υπολογιστή, έχοντας χάσει εντελώς  την αίσθηση του χρόνου, τα πρώτα σημάδια διαμαρτυρίας ξεκινούν. Αισθάνεστε πόνο, στον αυχένα, στην μέση και στα γόνατα. Αναπόφευκτα η υπόλοιπη μέρα στο γραφείο εξελίσσεται βασανιστικά. Οι παρακάτω θέσεις γιόγκα έχουν στόχο να ανακουφίσουν το σώμα σας να αποδεσμεύσουν το νου, έτσι ώστε να έχετε μια πιο ποιοτική και παραγωγική μέρα.

1η θέση: Kαθίστε στο κέντρο της καρέκλας και τοποθετήστε τα πέλματα σας στο άνοιγμα της λεκάνης (αν έχετε τη δυνατότητα, βγάλτε τα παπούτσια σας). Στη συνέχεια, κρατήστε τη σπονδυλική σας στήλη ευθεία και χαλαρώστε τους ώμους. Με την εισπνοή σηκώστε το δεξί χέρι ψηλά και με την εκπνοή ακουμπήστε το στο κεφάλι, αφήνοντας τη δεξιά μεριά του προσώπου να γείρει προς τον ώμο. Επαναλάβετε και από την άλλη πλευρά.

2η θέση: Διατηρήστε την ίδια βάση με την προηγούμενη θέση. Στρίψτε το κεφάλι προς τη δεξιά μεριά, έτσι ώστε το πιγούνι να έρθει πάνω από τον ώμο. Χρησιμοποιήστε το δεξί χέρι για μεγαλύτερο εύρος.

3η θέση: Πλέξτε τα δάχτυλα πίσω από το κεφάλι. Με την εισπνοή ανοίξτε τους αγκώνες και το θώρακα πίσω και πάνω και με την εκπνοή πραγματοποιήστε αντίστροφα την κίνηση.

4η θέση: Πλέξτε τα δάχτυλα πίσω από την πλάτη και στη συνέχεια, ακουμπήστε τα χέρια πάνω στην καρέκλα. Διατηρήστε τους αγκώνες τεντωμένους, αφήνοντας το στήθος να ανοίξει. Μπορείτε να μείνετε σε αυτήν τη θέση όση ώρα θέλετε.

5η θέση: Τοποθετήστε τις παλάμες στο γραφείο στο άνοιγμα των ώμων. Περπατήστε με τα πέλματα και την καρέκλα προς τα πίσω, φέρνοντας το σώμα παράλληλα με το έδαφος. Πιέστε τις παλάμες και τεντώστε τη λεκάνη πίσω. Κρατήστε τους ώμους μακριά από τον αυχένα. Μείνετε σ’ αυτήν τη θέση για 5-6 αναπνοές.

6η θέση: Φέρτε το δεξί πόδι πάνω από το αριστερό και στη συνέχεια, τοποθετήστε την αριστερή παλάμη έξω από το πόδι. Παράλληλα, το αντίθετο χέρι βρίσκεται στην αντίθετη μεριά της καρέκλας. Κινηθείτε από τον κορμό και όχι από τη λεκάνη. Με την εισπνοή μείνετε στο κέντρο και με την εκπνοή πιέστε τις παλάμες για να στρίψετε. Μείνετε σε αυτήν τη θέση για 5-6 αναπνοές.

7η θέση: Φέρτε το δεξί πέλμα πάνω στο αριστερό πόδι. Έπειτα, κάντε φλεξ το πέλμα και αφήστε το γόνατο να ανοίξει μέχρι εκεί που μπορεί. Τοποθετήστε τις παλάμες στο γραφείο και αν αισθάνεστε έντονα τη διάταση, μπορείτε να μείνετε εκεί. Διαφορετικά, και σε συνδυασμό με την αναπνοή,  μπορείτε να μπείτε πιο βαθιά τοποθετώντας τα χέρια το ένα πάνω στο άλλο, φέρνοντας τα στο μέτωπο. Μείνετε σε αυτήν τη θέση για 5-6 αναπνοές.

Δείτε παρακάτω το βίντεο των ασκήσεων

Η Βάλια Γιατζάκη αποφοίτησε από το τμήμα φυσικής αγωγής και αθλητισμού Κομοτηνής (Τ.Ε.Φ.Α.Α)το 20114 Το ίδιο έτος (2014) εκπαιδεύτηκε στην γιόγκα από τον εκπαιδευτικό οργανισμό YogaWorks της Αμερικής (200RTY). Ακολούθως, η αγάπη της για την γυμναστική την οδήγησε και σε άλλες εκπαιδεύσεις όπως αυτήν του Personal Trainer ,Group Fitness Instructor ,Pilates, TRX, Yoga kids. Συμπληρωματικά έχει εκπαιδευτεί στις πρώτες βοήθειες του ερυθρού Σταύρου . Η επαγγελματική της δραστηριότητα έκτοτε περιλαμβάνει την διδασκαλία γιόγκα σε τμήματα ενηλίκων και παιδιών, σε ομαδικά αλλά και σε ατομικά προγράμματα (personal) μεμονωμένα.

Βρείτε την Βάλια Γιατζάκη σε:

Διαβάστε επίσης

Τόνωση: Οι πέντε καλύτερες ασκήσεις για να γεμίσουμε ενέργεια το πρωί

Πρώτη φορά γιόγκα; Δέκα top tips για αρχάριους