Ο όρος προέρχεται από το «technology neck» και θέλει να περιγράψει την παρατεταμένη κάμψη του αυχένα προς τα κάτω καθώς κοιτάμε την οθόνη ή πληκτρολογούμε στο κινητό τηλέφωνο και το λάπτοπ.

Πρόκειται για μη φυσική στάση του σώματος που προκαλεί μικροτραύμα και πίεση στην πλάτη και τον αυχένα. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται πόνος στον αυχένα και την πλάτη, δυσκαμψία, μυικοί σπασμοί, πόνος στους ώμους, πονοκέφαλος, ακόμη και μουδιάσματα στα άνω άκρα.

Με τον περισσότερο χρόνο που περνάμε στο σπίτι, και δη μπροστά από μία οθόνη, εξαιτίας των περιορισμών που συνοδεύουν την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και καθώς αυξάνεται το ποσοστό όσων δουλεύουν σε καθεστώς τηλεργασίας, καλό θα είναι να «οχυρωθούμε» και να προλάβουμε την πιθανή εμφάνιση του συνδρόμου «tech neck».

Ας δούμε τις συμβουλές που μας δίνουν η Δρ Renee Enriquez, παθολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Ιατρικού Κέντρου Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας, καθώς και ο φυσίατρος – χειροπράκτης και ιδρυτής του USA Sports Therapy, Matthew Cooper.

Προσέξτε πού και πώς κάθεστε

Το τραπέζι της κουζίνας ή της τραπεζαρίας, ο καναπές και το κρεβάτι δεν είναι… γραφείο. Ένα πραγματικό γραφείο που να συνοδεύεται από μία εργονομική καρέκλα είναι απαραίτητα για την εργασία μας μπροστά στον υπολογιστή ώστε να διασφαλίζεται η σωστή στάση του σώματος και η αποφυγή τραυματισμών, αλλά και να υποχωρήσουν ενοχλήσεις στον αυχένα που τυχόν ήδη νιώθουμε.

Η πρόταση του Matthew Cooper είναι να δοκιμάσουμε να καθίσουμε με τους ώμους ευθυγραμμισμένους με την πλάτη της καρέκλας και να ακουμπήσουμε το πληκτρολόγιο στα γόνατα ώστε να μην «ρίχνουμε» το πηγούνι και τους ώμους μας μπροστά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σκύβουν πάνω από το γραφείο τους για να πληκτρολογήσουν και κατά τον ίδιο αυτή η κίνηση είναι ο βασικός «ένοχος» για το tech neck.

Συχνά διαλείμματα

Κάθε 30 λεπτά έως μία ώρα κάντε ένα διάλειμμα από τον υπολογιστή και τεντώστε το λαιμό και τους ώμους σας.

Εάν παρακολουθείτε ταινίες στο κινητό να εξοπλιστείτε με μία βάση ώστε το κινητό τηλέφωνο να μπορεί να τοποθετηθεί στο ύψος των ματιών σας.

Η συχνή κίνηση είναι πολύ ευεργετική για το σώμα. Διατηρεί τη ροή του αίματος και αποτρέπει τη δυσκαμψία των μυών και των αρθρώσεων, σημειώνει η Δρ Enriquez. Εάν μείνετε στην ίδια στάση για πολύ ώρα μπορεί να νιώσετε πόνο ή δυσφορία.

Κάντε διατατικές ασκήσεις

Κάθε μία ώρα καλό είναι να κάνουμε διατατικές ασκήσεις που ενεργοποιούν τον συνδετικό ιστό. Καθίστε σε ευθεία γραμμή στην άκρη της καρέκλας με τα χέρια προτεταμένα προς τα έξω και πίσω από το σώμα σας. Πιέστε τις ωμοπλάτες σας σαν να θέλετε να ενωθούν, με τις παλάμες σας στραμμένες προς τα πάνω, και πιέστε το πηγούνι σας έτσι ώστε το κεφάλι να βρίσκεται επάνω από το σώμα σας.

Κρατήστε αυτή τη στάση για 30 δευτερόλεπτα κάθε φορά ενώ παίρνετε βαθιές αναπνοές. Στη συνέχεια, επαναλάβετε τρεις έως τέσσερις φορές.

Οι ασκήσεις για την ενδυνάμωση της πλάτης αποτελούν επίσης μία καλή επιλογή για την ενίσχυση της περιοχής και την ανακούφιση του αυχένα από τον πόνο.

Διαβάστε επίσης

Πόνος στη μέση και τον αυχένα: 15 τρόποι να τον αποφύγουμε

Αυχένας: Πέντε λόγοι που πονάει και όλοι οι τρόποι να προλάβετε τον πόνο