Η καθιστική ζωή, η παρατεταμένη παραμονή στο κρεβάτι, μια απότομη κίνηση ή η άρση μεγάλου βάρους κρύβονται συχνά πίσω από πόνους στη μέση που δυσκολεύουν την καθημερινότητα.
Η ανακούφιση από τον πόνο μπορεί να επιτευχθεί με απλούς τρόπους και αλλαγές στον τρόπο ζωής, εξηγεί ο Δρ Doyt Conn ρευματολόγος και ομότιμος καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory.
Η επώδυνη κατάσταση οφείλεται συνήθως στην πίεση που ασκείται στους μύες ή τους συνδέσμους που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη καθώς και στην κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, τη γνωστή δισκοπάθεια, μια συχνή πάθηση της μέσης που προκαλείται από τη φθορά στους μεσοσπονδύλιους δίσκους – τα «μαξιλαράκια» που βρίσκονται ανάμεσα στους σπονδύλους για να απορροφούν τους κραδασμούς.
Τι μπορούμε να κάνουμε όταν πονάμε λοιπόν σύμφωνα με τον Δρ Doyt Conn;
• Παραμείνετε ενεργητικοί και δραστήριοι. Μη μένετε στο κρεβάτι παραπάνω από όσο χρειάζεται για την ξεκούραση και ανακούφισή σας. Μετά τις τέσσερις ημέρες η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη για τη μέση, καθώς αρχίζουν να εξασθενούν οι μύες και ο πόνος παρατείνεται.
• Ασκηθείτε αλλά… με μέτρο. Δεν είναι ανάγκη να επιβαρύνετε τη μέση σας με επίπονα και έντονα προγράμματα γυμναστικής. Όπως εξηγεί ο Δρ Conn, μπορεί κανείς να ξεκινήσει με περπάτημα, κολύμβηση ή στατική ποδηλασία για λίγα λεπτά την ημέρα και σταδιακά να αγγίξει τον στόχο των 20 ή 30 λεπτών ημερησίως.
• Μην αφήνετε τη δουλειά σας, εφόσον δεν προκαλεί έντονη σωματική κόπωση όπως συμβαίνει με τα χειρωνακτικά επαγγέλματα.
• Κάνετε χρήση παυσίπονων φαρμάκων. Σκευάσματα με παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια μειώνοντας τον πόνο και επιτρέποντας μεγαλύτερη άνεση στις κινήσεις σας. Αντιθέτως, τα μυοχαλαρωτικά πιθανώς να βοηθήσουν ελάχιστα και να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες σύμφωνα με τον Δρ. Conn.
• Αναζητήστε βοήθεια σε ψυχρά και θερμά γιατροσόφια. Τοποθετήστε στη μέση σας μια παγοκύστη ή ένα μπουκάλι ζεστό νερό προκειμένου να διαπιστώσετε τι από τα δύο σας ανακουφίζει από τον πόνο.
• Μην κάνετε απότομες κινήσεις. Συνηθίζουμε να σηκώνουμε βαριά αντικείμενα με λάθος τρόπο, προκαλώντας ζημιά στη μέση. Μη σκύβετε ή στρίβετε όταν κρατάτε μεγάλο βάρος και μη λυγίζετε τη μέση σας για να το ανυψώσετε.
• Βάλτε τέλος στην καθιστική ζωή. Όπως και όποτε μπορείτε, προσπαθήστε να αποφύγετε το καθισιό. Ακόμη και το επιβάλλει η φύση της εργασίας σας, μπορείτε να αλλάζετε στάσεις για να μην επιβαρύνεται η μέση. Χρησιμοποιείστε ένα υποστηρικτικό μαξιλάρι στη μέση, προσαρμόστε την πλάτη της καρέκλας και χρησιμοποιήστε τα μπράτσα της.
Διαβάστε επίσης
Πόνος στη μέση και τον αυχένα: 15 τρόποι να τον αποφύγουμε
Πόνος στη μέση: Οι λύσεις που ανακουφίζουν χωρίς φάρμακα
Πόνος στη μέση: Η άσκηση – κλειδί που ανακουφίζει τις ενοχλήσεις