Η αμιτριπτυλίνη (amitriptyline) ένα αντικαταθλιπτικό με αντιχολινεργικές, αντιισταμινικές και κατασταλτικές ιδιότητες, μπορεί να αποτελέσει ένα παυσίπονο ανάγκης για τους πόνους στη μέση και την πλάτη σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα και συνιστούν φυσιοθεραπείες για την αντιμετώπιση του πόνου στη μέση. Μια πρόσφατη μελέτη που συντάχθηκε από Αυστραλούς και Ολλανδούς γιατρούς και δημοσιεύθηκε στο JAMA διαπίστωσε ότι η ουσία αμιτριπτυλίνη ήταν αποτελεσματική στη μείωση του πόνου στη μέση και στην πλάτη βραχυπρόθεσμα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 146 άτομα, με χρόνιους πόνους στην πλάτη ή στη μέση, οι οποίοι έλαβαν ως σταθερή δοσολογία τα 25 mg της εν λόγω ουσίας.

Βέβαια, ενώ το αντικαταθλιπτικό ήταν αρκετά έως  πολύ αποτελεσματικό στο τρίμηνο, τα θετικά του αποτελέσματα ήταν λιγότερο αξιοσημείωτα για το ίδιο πρόβλημα μετά από έξι μήνες (λόγω ενδεχόμενου εθισμού). Το ορθοπεδικό πρόβλημα δεν λύνεται, ωστόσο, παρέχεται ανακούφιση στον ασθενή και με ενδεχομένως λιγότερες επιπτώσεις για το πεπτικό σύστημα, σε σχέση με τα βαριά αντιφλεγμονώδη.

Η συσχέτιση του πόνου στη μέση με το στρες παρέχει μιαν απάντηση γιατί τα αντικαταθλιπτικά προσφέρουν ανακούφιση. Η καθιστική ζωή σε συνάρτηση με το άγχος μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στη μέση και στην πλάτη, ισχυροποιώντας ένα υπάρχον μυοσκελετικό πρόβλημα. Εκεί λοιπόν είναι απαραίτητη η ορθή διάγνωση. Ξεκινώντας από μια μαγνητική τομογραφία ή μια ακτινογραφία που μπορεί να δώσει στους γιατρούς μια ιδέα για τους φυσικούς παράγοντες -είτε είναι εκφυλιστικοί, τραυματικοί είτε σχετίζονται με παραμορφώσεις- που συμβάλλουν στον πόνο στην πλάτη. Από εκεί και πέρα ο γιατρός θα πρέπει να εκτιμήσει την προέλευση του πόνου, αλλά και να συνεκτιμήσει την επίδραση του άγχους στην όλη κατάσταση. Πάντα, όμως, με τη σημείωση ότι η θεραπεία με αντικαταθλιπτικά δεν μπορεί παρά να είναι μικρής διάρκειας.  Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν οι γιατροί, ο ορθός δρόμος για τον πόνο στην πλάτη είναι η συντηρητική αγωγή με φυσιοθεραπείες, αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά.