Οκτώ στους δέκα ενήλικες θα βρεθούν «αντιμέτωποι» με ενοχλητικό πόνο στη μέση τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Εφόσον δεν πρόκειται για χρόνιο ή οξύ πόνο, η διαχείριση του οποίου απαιτεί ιατρική συμβουλή και καθοδήγηση, υπάρχουν τρόποι που σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρώτες βοήθειες αλλά και ως πρόληψη.

Ασκηθείτε

Ίσως είναι δύσκολο να σηκωθείτε ή να περπατήσετε, ωστόσο ένας σύντομος περίπατος, η γιόγκα, ασκήσεις στην πισίνα ή κάποια άλλη δραστηριότητα χαμηλού αντίκτυπου μπορεί να συχνά να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου στη μέση.

Η άσκηση μπορεί να χαλαρώσει τους σφιγμένους μύες και να απελευθερώσει ενδορφίνες που λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα του οργανισμού.

Μια καλή ιδέα είναι να ξεκινήσετε ένα καθημερινό πρόγραμμα σωματικής άσκησης, συμπεριλαμβανομένης προπόνησης δύναμης και διατάσεων, για να διατηρήσετε τους μυες σας ευέλικτους και δυνατούς. Η τακτική άσκηση μπορεί να αποτρέψει μελλοντικά επεισόδια πόνου στη μέση που οφείλονται σε σφιγμένους μύες.

Θερμότητα και κρύο

Μελέτες έχουν καταδείξει ότι η ζέστη και το κρύο είναι αποτελεσματικοί τρόποι ανακούφισης από τον πόνο στη μέση.

Οι παγοκύστες είναι πιο ευεργετικές όταν χρησιμοποιούνται αμέσως μετά από τραυματισμό, όπως ένα διάστρεμμα. Εφαρμόζοντας μία παγοκύστη τυλιγμένη σε πετσέτα απευθείας στη μέση δύναται να μειώσει τη φλεγμονή.

Το κρύο μπορεί, επίσης, να έχει μία επίδραση μουδιάσματος έπειτα από έναν αιφνίδιο, οξύ πόνο στη μέση. Σε κάθε περίπτωση, δεν συνιστάται να εφαρμόζετε πάγο σε ευαίσθητη περιοχή για πάνω από 20 λεπτά τη φορά.

Μία θερμοφόρα ή ζεστό επίθεμα μπορεί εξίσου να ανακουφίσει τους σφιγμένους ή πονεμένους μύες. Δώστε προσοχή όμως στις οδηγίες χρήσης  και ελέγξτε να μην είναι υπερβολικά ζεστή κατά την εφαρμογή.

Στο δίλημμα ζεστό ή κρύο επίθεμα πάντως είναι καλύτερα να απαντήσει ο γιατρός.

Διατάσεις

Οι ακόλουθες διατάσεις ίσως σας ανακουφίσουν από τον πόνο στη μέση -η εκτέλεση πρέπει να κρατά 30 δευτερόλεπτα ή όσο χρόνο νιώθετε εσείς άνετα.

Αγγίζουμε τα δάχτυλα των ποδιών: Πέραν του ότι χαλαρώνουν οι τένοντες γύρω από το γοφό, όταν σκύβουμε για να ακουμπήσουμε με τα χέρια τα δάχτυλα των ποδιών μας χαλαρώνουν και οι μύες στη μέση

Στάση κόμπρας  (στάση γιόγκα): Ξαπλώνουμε μπρούμυτα, με τα χέρια στην ίδια ευθεία με τους ώμους, και σηκώνουμε απαλά τον κορμό προς τα επάνω με το κεφάλι μας να κοιτά ψηλά.

Στάση γάτα-αγελάδα (στάση γιόγκα): Στηριζόμενοι στα χέρια και τα γόνατα, κυρτώνουμε εναλλάξ και αργά τη σπονδυλική στήλη προς το ταβάνι και το έδαφος.

Στάση παιδιού (στάση γιόγκα): Γονατίζουμε στα δύο γόνατα και από αυτή τη θέση καθόμαστε προς τα πίσω επάνω στις φτέρνες. Αφήνουμε τον κορμό να πέσει μπροστά με τα χέρια επίσης τεντωμένα μπροστά.

Εφαρμογή αναλγητικής κρέμας

Κρέμες με καταπραϋντική δράση μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου στη μέση. Ανάμεσά τους κρέμες με καψαϊκίνη, συστατικό που περιέχεται στις καυτερές πιπεριές, και το οποίο είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση της οστεοαρθρίτιδας.

Ανακούφιση μπορούν να προσφέρουν και κρέμες με περιεκτικότητα σε μεθανόλη, η οποία προσφέρει μία αίσθηση δροσιάς που μπορεί προσωρινά να μειώσει τον πόνο στη μέση. Χρειάζεται, ωστόσο, μέτρο στη χρήση καθώς η χρήση υπερβολικής μεθανόλης μπορεί να καταστήσει το άτομο πιο ευαίσθητο στον πόνο.

Αλλάξτε παπούτσια

Εάν φοράτε παπούτσια που δεν είναι κατάλληλα για εσάς και δεν προσφέρουν επαρκή στήριξη μπορεί να προκληθεί μυική πίεση στη μέση, τα πόδια, ακόμη και τον αυχένα.

Ενδεικτικά, τα ψηλά τακούνια μπορεί να επηρεάσουν την ευθυγράμμιση του σώματος, οδηγώντας σε πόνο στη μέση. Εάν αντίθετα φοράτε εντελώς ίσια παπούτσια μπορεί επίσης να προκληθεί πίεση στα πόδια και τη μέση σας.

Σωστή στάση σώματος όταν δουλεύουμε

Η λανθασμένη στάση του σώματος ενώ εργαζόμαστε μπροστά στον ηλεκτρονική υπολογιστή μπορεί να ευθύνεται για πόνο στη μέση και άλλους μυϊκούς πόνους. Βεβαιωθείτε ότι η οθόνη του υπολογιστή βρίσκεται στο ύψος των ματιών σας και η καρέκλα εξίσου στο σωστό ύψος.

Επίσης, εάν η εργασία σας περιλαμβάνει να σηκώνετε βαριά αντικείμενα, θα πρέπει να λυγίζετε τα γόνατα κρατώντας τη μέση σας ίσια και να σηκώνετε το βάρος χρησιμοποιώντας τα πόδια και όχι τη μέση σας για υποστήριξη.

Κοιμηθείτε αρκετά και σωστά

Μελέτες έχουν καταδείξει ότι οι διαταραχές του ύπνου θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τον πόνο.

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει επίσης και την ανεκτικότητά μας στον πόνο. Ένα άβολο στρώμα, η στάση ύπνου, μαξιλάρι σε λάθος μέγεθος που δεν υποστηρίζει επαρκώς τον αυχένα και τη μέση ή απλώς και και μόνον ο ανεπαρκής ύπνος μπορούν να πυροδοτήσουν πόνο στη μέση.

Διαχείριση – μείωση στρες

Το στρες και δη το χρόνιο ή συνεπεία τραυματικού γεγονός όχι μόνο επιδεινώνει, αλλά μπορεί και να πυροδοτήσει πόνο στη μέση μέσω της μυϊκής έντασης που επιφέρει.

Δοκιμάστε τεχνικές διαλογισμού με βάση την ενσυνειδητότητα (minfulness), βαθιές αναπνοές, ασκήσεις προοδευτικής χαλάρωσης των μυών, καθοδηγούμενες τεχνικές διαλογισμού βάσει εικόνων και μουσικής και φυσικά γιόγκα.

Πόνος στη μέση: Η στάση ύπνου που πρέπει να αποφεύγετε

Πόνος στη μέση: Έξι συνήθειες που τον κρατούν αποτελεσματικά μακριά μας

Πόνος στη μέση: Η μη φαρμακευτική λύση που ανακουφίζει και βελτιώνει τον ύπνο