Οι μύες και οι αρθρώσεις δεν είναι τα μόνα τμήματα του σώματος που καταπονούνται από τη σωματική εργασία. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, που δημοσιεύθηκε στο Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, δείχνει ότι ο εγκέφαλος και η καρδιά καταπονούνται εξίσου, με τους ανθρώπους που κάνουν βαριά σωματική εργασία να έχουν 55% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας από όσους που κάνουν καθιστική εργασία.

Η γενική αντίληψη θέλει τη φυσική δραστηριότητα να μειώνει φυσιολογικά τον κίνδυνο άνοιας, όπως έδειξε και μια άλλη μελέτη από το ίδιο Πανεπιστήμιο, υποστηρίζοντας ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο καταστάσεων άνοιας. Ωστόσο, η μορφή της φυσικής δραστηριότητας παίζει σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, αναπληρώτρια καθηγήτρια Kirsten Nabe-Nielsen από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που συνδέει πειστικά τη βαριά σωματική εργασία σχετιζόταν με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τη φυσική δραστηριότητα ως σημαντικό παράγοντα πρόληψης της άνοιας και σχετικών παθήσεων. Η μελέτη μας, όμως, υποδεικνύει ότι τα οφέλη αφορούν μόνο στην ‘καλή’ μορφή φυσικής δραστηριότητας, στην οποία δεν περιλαμβάνεται η βαριά σωματική εργασία. Οι σχετικές οδηγίες θα πρέπει, λοιπόν, να διαφοροποιούνται ανάμεσα στην φυσική δραστηριότητα κατά τον ελεύθερο χρόνο και αυτή στην εργασία, καθώς πιστεύουμε ότι οι δύο αυτές μορφές φυσικής δραστηριότητας έχουν αντίθετες επιδράσεις», αναφέρει η ειδικός.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα 4.721 ανδρών από τη Δανία, οι οποίοι στη δεκαετία του 1970 ανέφεραν καθημερινά στοιχεία σχετικά με το είδος της εργασίας τους. Μέσα στα χρόνια αυτά, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα υγείας των ανδρών, μεταξύ των οποίων και καταστάσεις ανάπτυξης άνοιας.

Η καθηγήτρια εξηγεί ότι ακόμα και λαμβάνοντας υπόψιν παράγοντες όπως το κάπνισμα, η αρτηριακή πίεση, το υπερβολικό βάρος, η κατανάλωση αλκοόλ και η φυσική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο, η βαριά σωματική εργασία σχετίζεται και πάλι με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

«Πολλές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν βήματα για τη βελτίωση της υγείας του προσωπικού τους. Το πρόβλημα είναι ότι μόνο οι πολύ μορφωμένοι άνθρωποι ενσωματώνουν αυτές τις πρωτοβουλίες, ενώ εκείνοι με χαμηλότερη μόρφωση συνήθως αντιμετωπίζουν προβλήματα με υπερβολικό βάρος, πόνο και κακή φυσική κατάσταση, παρόλο που κάνουν περισσότερα βήματα μέσα στην ημέρα και χρησιμοποιούν σε μεγαλύτερο βαθμό το σώμα τους σαν εργαλείο. Για τους εργάτες, δεν είναι αρκετό απλώς να αποφεύγουν να σηκώνουν βάρη αν θέλουν να παραμείνουν στο επάγγελμα μέχρι τα 70 τους. Οι άνθρωποι με χαμηλότερη μόρφωση που κάνουν χειρωνακτικές εργασίες θα πρέπει, επίσης, να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ενδυναμώνοντας την ικανότητα του σώματός, για παράδειγμα μέσω της άσκησης και της προπόνησης ενδυνάμωσης», σχολιάζει ο καθηγητής Andreas Holtermann από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Εργασιακού Περιβάλλοντος, επίσης συγγραφέας της μελέτης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η βαριά σωματική εργασία μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στην καρδιακή κυκλοφορία του αίματος και άρα και στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε κάποιες περιπτώσεις στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι θρόμβοι, οι συσπάσεις στην καρδιά και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι επιστήμονες πίσω από την παρούσα μελέτη ευελπιστούν ότι η εργασία τους θα συνεισφέρει στην ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης, καθώς οι αλλαγές στον εγκέφαλο ξεκινούν πολύ πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, γι’αυτό και συνεχίζουν να εργάζονται πάνω στα αποτελέσματα, στοχεύοντας να εντοπίσουν πιο υγιεινούς τρόπους ενασχόλησης με βαριά σωματική εργασία. Ελπίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα δουν τις εταιρείες να αλλάζουν με επιτυχία τις εργασιακές διαδικασίες, διασφαλίζοντας π.χ. ότι τα μεγάλα βάρη θα έχουν μια θετική επίδραση, αντί να καταπονούν τους εργαζόμενους.

Διαβάστε επίσης

Σεξ ή διάδρομος στο γυμναστήριο – Ποιο είναι πιο απαιτητικό

Σας φαίνονται όλα ανούσια και αδιάφορα; Ίσως κινδυνεύετε από αυτή τη σοβαρή νόσο

«Αθώα» και εύκολα επαγγέλματα που μπορεί να σκοτώσουν