Οι πολλές ώρες εργασίας δεν κάνουν καθόλου καλό στην αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη διάρκειας πέντε ετών, η οποία παρακολούθησε τις ώρες εργασίας και τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης 3.500 υπαλλήλων σε τρία δημόσια ιδρύματα του Κεμπέκ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο Hypertension, σε σχέση με όσους δούλευαν λιγότερες από 35 ώρες την εβδομάδα, οι συμμετέχοντες που εργάζονταν περισσότερες από 49 ώρες κάθε εβδομάδα είχαν 70% υψηλότερο κίνδυνο «κρυφής» υπέρτασης, της περίπτωσης δηλαδή που η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν καταγράφεται στο συμβατικό ιατρικό ραντεβού, ωστόσο συνυπάρχουν παθήσεις που αποδίδονται στην υπέρταση, καθώς επίσης καταγράφονται υψηλές τιμές πίεσης κατά τη μέτρησής της στο σπίτι .

Οι πολλές υπερωρίες συνδέθηκαν, επίσης, με 66% υψηλότερο κίνδυνο «παρατεταμένης» υπέρτασης, όταν η υψηλή αρτηριακή πίεση καταγράφεται τόσο εντός όσο και εκτός του περιβάλλοντος ιατρικής φροντίδας.

Η μελέτη δεν παρείχε σχέση αιτίου-αποτελέσματος, ακόμα και οι λίγες επιπλέον ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, όμως, φάνηκε να απειλούν την καρδιακή υγεία. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που δούλευαν 41-48 ώρες την εβδομάδα είχαν 54% υψηλότερο κίνδυνο «κρυφής» και 42% «παρατεταμένης» υπέρτασης. Παρόλα αυτά, η ακριβής σχέση μεταξύ των πολλών ωρών εργασίας και της υψηλότερης αρτηριακής πίεσης δεν είναι σαφής.

«Η σύνδεση ανάμεσα στις υπερωρίες και την υψηλή αρτηριακή πίεση στη μελέτη αποδείχθηκε σχεδόν ίδια σε άνδρες και γυναίκες», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής και επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Lavala, Xavier Trudel.

Στους υπολογισμούς της, η ομάδα του Δρ. Trudel έλαβε υπόψιν παράγοντες όπως η ηλικία, το είδος εργασίας και αν το άτομο κάπνιζε ή ήταν παχύσαρκο. Επιπλέον, αξιολόγησαν τον συνδυασμό των υψηλών εργασιακών απαιτήσεων με τη μειωμένη εξουσιοδότηση για λήψη αποφάσεων.

«Μελλοντικές έρευνες πρέπει να εξετάσουν αν οι οικογενειακές ευθύνες, όπως ο αριθμός των παιδιών ενός εργαζόμενου και οι υποχρεώσεις του στο σπίτι και στη φροντίδα των παιδιών, μπορεί να αλληλεπιδρούν με τις εργασιακές συνθήκες για να εξηγήσουν ολοκληρωμένα την υψηλή αρτηριακή πίεση», σχολιάζει ο Δρ. Trudel.

Συνολικά, το 19% των εργαζομένων παρουσίασε παρατεταμένη υπέρταση, ποσοστό στο οποίο περιλαμβάνονταν και όσοι έπαιρναν φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ περισσότερο από το 13% των εργαζομένων είχε «κρυφή» υπέρταση και δεν λάμβανε κάποια σχετική φαρμακευτική αγωγή.

Οι ερευνητές, πάντως, τονίζουν ότι στη μελέτη περιλαμβάνονταν μόνο υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, οπότε τα ευρήματα «μπορεί να μην αντανακλούν τις επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση από την εργασία σε βάρδιες ή σε θέσεις με υψηλότερες σωματικές απαιτήσεις».

«Το συμπέρασμα είναι ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι υπερωρίες μπορεί να επηρεάσουν την καρδιακή τους υγεία και ότι, αν δουλεύουν πολλές ώρες, θα πρέπει να ζητήσουν από τον γιατρό τους να εξετάσει την αρτηριακή τους πίεση για ένα συνεχόμενο χρονικό διάστημα μέσω μιας wearable συσκευής» καταλήγει ο Δρ. Trudel.