Έναν εύκολο τρόπο να προληφθεί η γνωστική εξασθένιση που προηγείται συχνά της άνοιας ανέδειξε πρόσφατη μελέτη. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, αλλαγές στον τρόπο ζωής των ηλικιωμένων μπορούν να προφυλάξουν τη γνωστική τους ικανότητα και την εγκεφαλική υγεία.

Στην έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας, 119 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών με διαγνωσμένη γνωστική εξασθένιση συμμετείχαν σε ένα πείραμα οκτώ εβδομάδων. Κατά τη διαδικασία, οι συμμετέχοντες, χωρισμένοι τυχαία σε πειραματική ομάδα και ομάδα ελέγχου, λάμβαναν πληροφορίες ηλεκτρονικά αναφορικά με την άνοια, του παράγοντες της καθημερινότητας που αυξάνουν τον κίνδυνο της νόσου, τη μεσογειακή διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και τη γνωστική δραστηριότητα.

Και στις δύο ομάδες δόθηκε η οδηγία να εφαρμόσουν τις νέες γνώσεις στις καθημερινές τους συνήθειες, με τη διαφορά πως στην πειραματική ομάδα η ενσωμάτωση των νέων συνηθειών έγινε με τη συμβολή επαγγελματιών όπως συνεδρίες με διαιτολόγους και φυσιολόγους άσκησης καθώς και ψηφιακών εργαλείων για την εξάσκηση του εγκεφάλου.

Πάνω από 6 μήνες παρακολούθησης έδειξαν πως οι συμμετέχοντες της πειραματικής ομάδας που εφάρμοσαν επιτυχώς και προς το καλύτερο αλλαγές στον τρόπο ζωής τους σημείωσαν υψηλότερες βαθμολογίες στις δοκιμασίες γνωστικής ικανότητας σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως μεταβολές και παρεμβάσεις στην καθημερινή ζωή μπορούν να ανακόψουν την πορεία της γνωστικής εξασθένισης.

«Γνωρίζουμε αρκετό καιρό ότι αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως αυτές που συμπεριελήφθησαν στη μελέτη μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας στον γενικό πληθυσμό. Το νέο στοιχείο που κομίζει η έρευνα, είναι ότι με τη σωστή παρέμβαση, τα άτομα που υποφέρουν από γνωστική εξασθένιση μπορούν να διατηρήσουν μια επαρκή νευροπλαστικότητα ώστε ο εγκέφαλός τους να ανακάμψει από την εξασθένιση», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Mitchell McMaster, Ph.D. φοιτητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Η κίνηση-κλειδί για μυαλό «ξυράφι» πολύ μετά τα 60

Τα μανιτάρια κρατούν το μυαλό για πάντα νέο

Νιώθετε ότι «χάνετε» το μυαλό σας; Δείτε αν κινδυνεύετε από άνοια