Θα μπορούσε η αδιαφορία για οτιδήποτε να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία μας; Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο Neurology, η πλήρης απάθεια πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο άνοιας. 

Με τον όρο απάθεια νοείται η πλήρης έλλειψη ενδιαφέροντος για οτιδήποτε, με συνακόλουθες την αποχή από καθημερινές δραστηριότητες, την απουσία συναισθηματικής έξαψης και ενέργειας.

Στο πλαίσιο της μελέτης με αντικείμενο την αξιολόγηση της απάθειας και τη διάκρισή τις από άλλες καταστάσεις όπως το άγχος και η κατάθλιψη, 2.000 άνθρωποι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ειδικά ερωτηματολόγια, με την παρακολούθησή τους να εκτείνεται σε βάθος εννέα χρόνων από την έναρξη της έρευνας.

Το πληθυσμιακό δείγμα διακρίθηκε σε τρεις ομάδες χαμηλής, ήπιας και αυξημένης απάθειας. Οι περιπτώσεις εμφάνισης άνοιας υπολογίστηκαν με έναν αλγόριθμο βασισμένο σε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση αντιανοϊκών φαρμάκων, στοιχεία από αρχεία νοσοκομείων και ενδείξεις σημαντικής μείωσης της μνήμης και της σκέψης.

Στο τέλος της εννιάχρονης παρακολούθησης, 381 συμμετέχοντες με υψηλά επίπεδα απάθειας είχαν εμφανίσει άνοια, καταδεικνύοντας μια ισχυρή σύνδεση, ενώ η απάθεια σχετίστηκε και με τη μείωση της μνήμης και της σκέψης κατά την έναρξη της μελέτης.

Η Δρ Sara Imarisio, επικεφαλής ερευνών στο βρετανικό Κέντρο για τη νόσο Αλτσχάιμερ, διευκρίνισε, αναφορικά με το σύμπτωμα της απάθειας, πως σχετίζεται με την άνοια και δεν αποτελεί μόνο ένδειξη κατάθλιψης. Ο σημαντικός αριθμός λανθασμένων διαγνώσεων για κατάθλιψη, ιδίως κατά τα πρώιμα στάδια, καθιστά σαφή την ανάγκη καλύτερης πληροφόρησης σχετικά με τη σύνδεση απάθειας-άνοιας, ώστε να επισπεύδονται οι απαραίτητες ενέργειες για πρόληψη και αντιμετώπιση της νευροεκφυλιστικής νόσου.

«Στην παρούσα μελέτη» υπογράμμισε, «οι περιπτώσεις άνοιας υπολογίστηκαν κατά προσέγγιση βάση του αλγόριθμου, χωρίς απαραίτητα να πιστοποιήθηκαν από ιατρική γνωμάτευση. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε σε βάθος πώς ο τρόπος ζωής και η συνολική υγεία επηρεάζουν τις πιθανότητας άνοιας, ενώ ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν η απάθεια οδηγεί σε εξασθένιση της μνήμης ή το αντίστροφο. Επ’ αυτώ κρίνεται αναγκαία πιο εμβριθής μελέτη».

 

Διαβάστε επίσης

Άνοια: Οι απλοί τρόποι που βάζουν φρένο στη γήρανση του εγκεφάλου

Άνοια: Ποιες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο – Οι ύποπτες ορμόνες

Άνοια: Αυτός είναι ο πιο επικίνδυνος εχθρός για το μυαλό – και την καρδιά