Στη νέα μελέτη ερευνητών από Πανεπιστήμιο Rutgers που δημοσιεύθηκε στο Immunity, ο επικεφαλής συγγραφέας και αναπληρωτής καθηγητής κυτταρικής βιολογίας, Nan Gao, αναφέρει ότι το εντερικό ένζυμο λυσοζύμη, το οποίο φυσιολογικά λειτουργεί για να περιορίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων, στους ανθρώπους με ελκώδη κολίτιδα λειτουργεί αντίθετα ενεργοποιώντας τη φλεγμονή.
Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα των σχηματισμό ελκών και πληγών στο παχύ έντερο και το ορθό, χαρακτηριστικά γνωρίσματα των φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου. Η ανίχνευση αυτών των κυττάρων στην εσωτερική πλευρά του παχέος εντέρου και του ορθού αποτελεί ένα τυπικό διαγνωστικό στοιχείο της χρόνιας εντερικής φλεγμονής.
«Η μελέτη αυτή έδειξε την ύπαρξη μιας λεπτής ισορροπίας ανάμεσα στους φλεγμονώδεις και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες στο ανθρώπινο έντερο. Περισσότερα στοιχεία σχετικά με το πώς μπορούμε να αποκτήσουμε τέτοια επωφελή ισορροπία στο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι χρήσιμα για μελλοντικές παρεμβάσεις στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου», επισημαίνει καθηγητής.
Σε βιοχημικές και γενετικές εργαστηριακές μελέτες σε ποντίκια, ο Δρ. Gao και η ομάδα του επικεντρώθηκαν στα κύτταρα Paneth, τους βασικούς παραγωγούς της λυσοζύμης, τα οποία βρίσκονται συνήθως στο λεπτό έντερο και σπανίως παρατηρούνται στο παχύ ή σε ένα υγιές έντερο. Ωστόσο, σε περιπτώσεις ασθενών με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, τα κύτταρα Paneth εντοπίζονται συχνά στο παχύ έντερο και το ορθό.
«Η συχνή παρουσία των κυττάρων Paneth στους φλεγμονώδεις ιστούς του παχέος εντέρου των ασθενών είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη και ελάχιστα κατανοητή», σημειώνει ο Δρ. Gao.
Στη μελέτη αυτή, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η λυσοζύμη που εκκρίνεται από τα κύτταρα Paneth στο παχύ έντερο έχει ως αποτέλεσμα την καταστολή της ανάπτυξης συγκεκριμένων βακτηριακών ειδών και άρα μια ανισορροπία στο εντερικό μικροβίωμα, η οποία τελικά οδηγεί στην εντερική φλεγμονή.
Στα υγιή άτομα που έχουν φυσιολογική παραγωγή λυσοζύμης στο έντερο, τα βακτήρια αυτά βρίσκονται σε αφθονία, καθιστώντας δυνατή την ανοσολογική απόκριση που αποτρέπει την κολίτιδα.
«Αυτή η λεπτή ισορροπία επιτυγχάνεται και διατηρείται από μια αδιάκοπη αλληλεπίδραση ανάμεσα στο σώμα μας και τους κοινούς μικροοργανισμούς που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη, τον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα», καταλήγει ο Δρ. Gao.
Διαβάστε επίσης
Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου: Σε ποιο σημείο του σώματος κρύβεται ο παράγοντας που τις επιδεινώνει
Ελκώδης Κολίτιδα: Η διατροφή που μειώνει τα συμπτώματα
Νέο, μη επεμβατικό τεστ για τη διάγνωση των ΙΦΝΕ και της κοιλιοκάκης