Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Alimentary Pharmacology & Therapeutics αποκάλυψε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρκίνου και πρόωρου θανάτου στα άτομα που εμφάνισαν κάποια ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ΙΦΝΕ), όπως ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn, κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν 6.689 ασθενείς στη Δανία και τη Φινλανδία που είχαν διαγνωστεί με ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn πριν από την ηλικία των 18 ετών. Σε μια παρακολούθηση μέσης διάρκειας 9,6 ετών (όταν οι ασθενείς είχαν μέση ηλικία τα 22,3 έτη), 72 ασθενείς εμφάνισαν καρκίνο και 65 πέθαναν. Οι περισσότεροι καρκίνοι ήταν στο λεπτό ή στο παχύ έντερο, υπήρχαν όμως και περιπτώσεις λεμφώματος, αλλά και μελανώματος στο δέρμα.

Οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με ελκώδη κολίτιδα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας είχαν 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και 3,7 φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Για τη νόσο του Crohn, ο κίνδυνος ήταν 2,6 φορές υψηλότερος για τον καρκίνο και 2,2 φορές υψηλότερος για το θάνατο σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Οι κύριες αιτίες θανάτου ήταν ο καρκίνος, η αυτοκτονία και οι μολύνσεις.

Τα ευρήματα της μελέτης αυτής υπογραμμίζουν τη σημασία της παρακολούθησης για καρκίνο σε νεαρούς ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn. Επίσης, ο αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονίας που διαπιστώθηκε στη μελέτη δείχνει την ανάγκη αξιολόγησης και της ψυχικής υγείας των ασθενών.