Από τις καρδιακές παθήσεις μέχρι τον διαβήτη, η κακή στοματική υγεία αποτελεί συχνά μια αντανάκλαση της συνολικής υγείας ενός ανθρώπου, ενώ μπορεί να είναι και η αιτία μιας συστηματικής πάθησης.

Μια νέα συνεργατική μελέτη επιστημόνων από την Ιατρική και Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Michigan, που δημοσιεύθηκε στο Cell, αποκαλύπτει ότι οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (IBD), που περιλαμβάνουν ασθένειες όπως η νόσος Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, μπορεί να αποτελούν ακόμη μια κατάσταση που επιδεινώνεται από την κακή στοματική υγεία.

Πιο αναλυτικά, η μελέτη σε πειραματόζωα αναδεικνύει δύο μονοπάτια μέσω των οποίων φαίνεται ότι τα στοματικά βακτήρια επιδεινώνουν τη φλεγμονή του εντέρου. Στο πρώτο μονοπάτι, η περιοδοντίτιδα , οδηγεί σε ανισορροπία του φυσιολογικού μικροβιώματος του στόματος, με αύξηση των βακτηρίων που προκαλούν φλεγμονή, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται στο έντερο.

Επειδή, όμως, αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να προκαλέσει φλεγμονή στο έντερο, η ομάδα εξέτασε τις αλλαγές του μικροβιώματος σε ποντίκια με υπάρχουσα φλεγμονή στο παχύ έντερο για να δείξει ότι ίσως τα στοματικά βακτήρια επιδεινώνουν την κατάσταση.

«Το φυσιολογικό εντερικό μικροβίωμα αντιστέκεται στην αποίκηση του εντέρου από εξωγενή βακτήρια. Ωστόσο, στα ποντίκια με IBD, τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου διαταράσσονται και η ικανότητά τους να αντισταθούν σε βακτήρια του στόματος που προκαλούν ασθένειες εξασθενεί», αναφέρει ο Nobuhiko Kamada, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα της γαστρεντερολογίας. Τελικά, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που έπασχαν τόσο από στοματική όσο και από εντερική φλεγμονή είχαν σημαντικά αυξημένη απώλεια βάρους και μεγαλύτερη ασθενική δραστηριότητα.

Στο δεύτερο προτεινόμενο μονοπάτι, η περιοδοντίτιδα ενεργοποιεί τα Τ κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο στόμα, τα οποία επίσης ταξιδεύουν στο έντερο και επιδεινώνουν τη φλεγμονή. Το φυσιολογικό μικροβίωμα του εντέρου διατηρείται σε ισορροπία μέσω της δράσης των φλεγμονωδών και ρυθμιστικών Τ κυττάρων τα οποία είναι ρυθμισμένα έτσι ώστε να είναι ανθεκτικά στα υπάρχοντα βακτήρια. Η στοματική φλεγμονή, όμως, παράγει κυρίως φλεγμονώδη Τ κύτταρα που μετοικίζουν στο έντερο, όπου -απομακρυσμένα από το φυσιολογικό τους περιβάλλον- καταλήγουν να ενεργοποιούν την ανοσολογική απόκριση του εντέρου, επιδεινώνοντας και πάλι το πρόβλημα.

«Η επιδείνωση της εντερικής φλεγμονής που προκαλείται από μικροοργανισμούς της στοματικής κοιλότητας που μεταναστεύουν στο έντερο έχει σημαντικές επιπτώσεις, τις οποίες πρέπει να επισημάνουμε στους ασθενείς με στόχο την αδήριτη ανάγκη ενίσχυσης της στοματικής υγείας ως μέρος της συνολικής σωματικής υγείας», σχολιάζει ο συγγραφέας, Δρ. William Giannobile.

Η μελέτη αναμένεται να συντελέσει σε καινοτόμες θεραπείες για τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, κυρίως επειδή «είναι πάρα πολλοί οι ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στις φαρμακευτικές αγωγές, οδηγούμενοι έτσι σε περιορισμένη ποιότητα ζωής και τελικά σε χειρουργική επέμβαση. Η μελέτη αυτή υποδεικνύει έντονα ότι τα κλινικά αποτελέσματα των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου μπορούν να βελτιωθούν με την παρακολούθηση της στοματικής υγείας και φλεγμονής», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης

Φθορίωση δοντιών: Πόσο αποτελεσματική είναι για τη στοματική υγεία

«Σιωπηλή» επιδημία η κακή στοματική υγεία – Πλήττει 3,5 δισ. άτομα

Έξι λεπτά αρκούν για να γεράσετε χωρίς προβλήματα υγείας