Μια μοναδική εμπειρία ζωής περιμένει τους φοιτητές που θα μεταβούν στο εξωτερικό για σπουδές στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus. Το πρόγραμμα που θεσπίστηκε το 1987 ως πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών και σήμερα έχει εξελιχθεί σε Erasmus+, δίνει τη δυνατότητα για πλήθος δυνατοτήτων στα πεδία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, της εκπαίδευσης ενηλίκων, νεολαίας και του αθλητισμού. Όπως αναγράφεται στον επίσημο ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 

«Κατά την τελευταία τριακονταετία, το πρόγραμμα έδωσε σε 9 εκατομμύρια άτομα την ευκαιρία να σπουδάσουν, να καταρτιστούν, να εκτελέσουν εθελοντική εργασία ή να αποκτήσουν πείρα στο εξωτερικό… [Αποτελεί] ένα ταξίδι ορόσημο, όπου σου δίνεται η ευκαιρία να αφήσεις πίσω την καθημερινότητα και να βρεθείς κοντά σε καινούριους ανθρώπους, πολιτισμούς και ιδέες, να εξοικειωθείς με μια ξένη γλώσσα και να σπουδάσεις σε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι η αρχή να δημιουργήσεις το μέλλον σου. Σπουδάζοντας σε μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή κάνοντας πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, συλλέγεις αναμνήσεις τις οποίες θα κρατήσεις και κατά μεγάλη πιθανότητα, θα καθορίσουν την επαγγελματική σου τη ζωή»

Η διάρκεια της φοίτηση στο πλαίσιο του ERASMUS κυμαίνεται μεταξύ δύο έως δώδεκα μηνών, ενώ για φοιτητές σε Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με υποχρεωτική διάρκεια φοίτησης άνω των 4 ετών (π.χ. Τμημάτων Ιατρικής, Κτηνιατρικής κλπ) η μετακίνηση με το Πρόγραμμα Erasmus+ μπορεί να φτάσει τους 24 μήνες.

Τι περιλαμβάνει η ασφάλιση

Τα ασφαλιστικά προγράμματα για φοιτητές ERASMUS έχουν σχεδιαστεί ώστε να περιλαμβάνουν όλες τις καλύψεις που συνήθως απαιτούν τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού κατά την εγγραφή και αφορούν προσωπικό ατύχημα, αστική ευθύνη προς τρίτους, ιατροφαρμακευτικά έξοδα που θα προκύψουν από ασθένεια ή ατύχημα και επαναπατρισμό. Ειδικότερα:

  • Ασφάλιση θανάτου από ατύχημα: στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος φοιτητής χάσει τη ζωή του, καταβάλλεται στους δικαιούχους το κεφάλαιο που μπορεί να φτάνει ενδεικτικά τα 10.000€
  • Μόνιμη μερική/ Ολική ανικανότητα από ατύχημα: το ασφαλισμένο κεφάλαιο καταβάλλεται στον ασφαλισμένο σε περίπτωση ολικής ανικανότητας όπως 10.000€, ενώ στη μερική η αποζημίωση υπολογίζεται σύμφωνα με τη σοβαρότητα της ανικανότητας όπως ορίζεται σε κάθε εταιρεία.
  • Ιατροφαμακευτικές δαπάνες από ασθένεια ή ατύχημα: προβλέπεται κάλυψη για το σύνολο (100%) συνήθως των εξόδων που θα προκύψουν από ασθένεια ή ατύχημα, ανά περίπτωση και για όλη τη διάρκεια της κάλυψης, ορίζοντας ένα ποσό υψηλότερο συνήθως για τη δεύτερη περίπτωση όπως 400€ και 600€ αντίστοιχα.
  • Νοσοκομειακή περίθαλψη: Η εταιρεία θα καλύψει πλήρως έως ένα ποσοστό όπως 90% τα νοσήλια από επιβεβλημένη νοσηλεία λόγω ατυχήματος ή αιφνίδιας και σοβαρής ασθένειας, θέτοντας ένα όριο κάλυψης ανά περιστατικό και για όλη τη διάρκεια ασφάλισης στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ημερήσιο ποσό για δωμάτιο και τροφή.
  • Αστική ευθύνη: η ασφάλιση θα αποζημιώσει βλάβες υλικές ή σωματικές προς τρίτους που προκλήθηκαν αποδεδειγμένα και σύμφωνα με τον νόμο από τον ασφαλισμένο, με όρια τα 15.000€ έως 20.000€ ενδεικτικά.

Πέντε σημεία προσοχής

Πέντε σημεία που θα πρέπει να δώσουν προσοχή οι ενδιαφερόμενοι:

  • υπάρχουν εταιρείες που θα αυξήσουν το κεφάλαιο κάλυψης για αστική ευθύνη και θα αφαιρέσουν το νοσοκομειακό, εφόσον ο φοιτητής διαθέτει ή έχει δικαίωμα έκδοσης Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης από Ασθένεια (ΕΚΑΑ).
  • η εταιρεία μπορεί να αρνηθεί τη σύναψη της ασφάλισης για περιοχές σε εμπόλεμη κατάσταση όπως η Συρία αλλά και για κράτη όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς
  • ενδεχομένως να υπάρξουν επιβαρύνσεις για χώρες εκτός ΕΕ
  • προαπαιτούμενο για την έκδοση συμβολαίου είναι η προεξόφληση των ασφαλίστρων ενώ δεν μπορεί να ακυρωθεί μετά τη βεβαίωση ασφάλισης
  • το πρόγραμμα μπορεί να συνδυαστεί με την ταξιδιωτική ασφάλιση.