Τις καλύψεις που πρέπει να περιλαμβάνει ένα συμβόλαιο ταξιδιωτικής ασφάλισης περιγράφει σε ανάλυσή της η βρετανική εταιρία ενημέρωσης των καταναλωτών Which?, υπενθυμίζοντας τον υποχρεωτικό της χαρακτήρα, μετά και το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνεται, άτομα στην Αγγλία και τη Σκωτία επιτρέπεται και πάλι να ταξιδεύουν διεθνώς, παρά το γεγονός ότι οι επιλογές προορισμών είναι μικρές. «Μία ‘πράσινη λίστα’ έχει καταρτιστεί από την κυβέρνηση, στην οποία περιγράφονται λεπτομερώς οι χώρες και τα εδάφη που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί χωρίς να πρέπει να μπει σε καραντίνα όταν επιστρέψει στο σπίτι. Ακόμα, όμως, κι αν ταξιδέψουν σε μία από αυτές τις χώρες ή εάν έχουν εμβολιαστεί η πανδημία θα μπορούσε να διαταράξει τις διακοπές τους», τονίζεται χαρακτηριστικά, με τους αναλυτές να συστήνουν στους ενδιαφερόμενους να αναζητήσουν τις ακόλουθες παροχές:

Ιατρική και κάλυψη επαναπατρισμού: Στόχος η πλήρης «θωράκιση» των ασφαλισμένων ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει μόλυνση από τον ιό όταν είναι μακριά. Σύμφωνα με πηγές της ασφαλιστικής αγοράς, τα όρια για έκτακτες ιατρικές και λοιπές δαπάνες ξεκινούν από τα έξι εκατ. ευρώ, ενώ για προσωπική αστική ευθύνη από τα 2,5 εκατ. ευρώ.
Κάλυψη ακύρωσης λόγω Covid-19: Σύμφωνα με την Which? ο ασφαλισμένος θα την χρειαστεί, προκειμένου να αιτηθεί αποζημίωσης εάν τα ταξίδια διακοπούν λόγω κορωνοιού. Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε επισημάνει το ygeiamou σε σχετικό δημοσίευμα, η συγκεκριμένη κάλυψη προσφέρεται είτε συμπληρωματικά είτε αυτούσια από ορισμένες ασφαλιστικές εταιρίες. Οι λόγοι δε, που δικαιολογούν την ακύρωση ή τη διακοπή ενός ταξιδιού είναι οι εξής:
• Θάνατος, σωματική βλάβη, ασθένεια, νόσος ή επιπλοκές που προκύπτουν ως άμεσο αποτέλεσμα εγκυμοσύνης:
Α) του ασφαλισμένου προσώπου.
Β) ενός προσώπου, μαζί με το οποίο το ασφαλισμένο πρόσωπο ταξιδεύει ή έχει κανονίσει να ταξιδέψει.
Γ) ενός προσώπου, με το οποίο το ασφαλισμένο πρόσωπο έχει κανονίσει να μείνει μαζί.
Δ) ενός στενού συγγενή του ασφαλισμένου προσώπου.
Ε) ενός στενού συνεργάτη του ασφαλισμένου προσώπου.
• Το ασφαλισμένο πρόσωπο ή οποιοδήποτε πρόσωπο, μαζί με το οποίο το ασφαλισμένο πρόσωπο ταξιδεύει ή έχει κανονίσει να ταξιδέψει, κληθεί ως μάρτυρας σε δικαστήριο ή για συμμετοχή σε σώμα ενόρκων ή βρίσκεται σε καραντίνα. Προσοχή: εξαιρείται οποιαδήποτε καραντίνα που ισχύει εν γένει ή ευρέως σε μέρος ή στο όλο ενός πληθυσμού, σε ολόκληρο σκάφος ή σε μία ολόκληρη γεωγραφική περιοχή ή καραντίνα που εφαρμόζεται στον τόπο, προς – από – μέσω, του οποίου ταξιδεύετε εσείς ή ένας συνταξιδιώτης.
Απόλυση του ασφαλισμένου προσώπου ή οποιουδήποτε προσώπου, μαζί με το οποίο το ασφαλισμένο πρόσωπο ταξιδεύει ή έχει κανονίσει να ταξιδέψει. Η απόλυση πρέπει να τυγχάνει πληρωμής βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας περί αποζημίωσης απολύσεως στη χώρα διαμονής του ασφαλισμένου προσώπου και κατά την κράτηση του ταξιδιού δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος, για τον οποίο να πιστεύει κάποιος ότι θα μπορούσε να απολυθεί.
• Το ασφαλισμένο πρόσωπο ή οποιοδήποτε πρόσωπο, μαζί με το οποίο το ασφαλισμένο πρόσωπο ταξιδεύει ή έχει κανονίσει να ταξιδέψει, είναι μέλος των Ενόπλων Δυνάμεων, της Εθνοφρουράς, της Αστυνομίας, υπηρεσιών νοσηλευτικής ή ασθενοφόρων ή υπάλληλος κυβερνητικής υπηρεσίας και η εγκεκριμένη άδειά του έχει ακυρωθεί ή έχει ανακληθεί για επιχειρησιακούς λόγους, υπό την προυπόθεση ότι η ακύρωση ή διακοπή δεν θα μπορούσε να είναι εύλογα αναμενόμενη όταν αγοράστηκε η ασφάλιση ή όταν πραγματοποιήθηκε κράτηση για οποιοδήποτε ταξίδι.
• Η Αστυνομία ή άλλες αρχές ζητήσουν από το ασφαλισμένο πρόσωπο να μείνει ή να επιστρέψει στον τόπο κατοικίας του/της λόγω σοβαρής ζημιάς στον τόπο κατοικίας του ασφαλισμένου προσώπου εξαιτίας πυρκαγιάς, πτώσης αεροσκάφους, έκρηξης, καταιγίδας, πλημμύρας, καθίζησης, πτώσης δέντρων, σύγκρουσης οδικών οχημάτων, κακόβουλων ατόμων ή κλοπής.

Διαβάστε επίσης

Ταξιδιωτική Ασφάλιση: Όλα τα μυστικά για όσους ταξιδεύουν