Μια απρόσεκτη κίνηση κατά τη χρήση του μαχαιριού στο μαγείρεμα, μια άσχημη πτώση επειδή δεν είδαμε την ένδειξη «ολισθηρό δάπεδο» ή ακόμα και ένα έγκαυμα από βραστό νερό είναι τυπικές περιπτώσεις ατυχημάτων που θα μας ταλαιπωρήσουν και θα μας «βάλουν» σε έξοδα για ιατροφαρμακευτικά είδη και υπηρεσίες όπως ράμματα και επιδέσμους έως φυσικοθεραπείες.

Τα περισσότερα νοσοκομειακά προγράμματα καλύπτουν τα έξοδα που θα προκύψουν από κάποιο ατύχημα εφόσον ο ασφαλισμένος χρειαστεί να επισκεφθεί κάποιο νοσοκομείο και να νοσηλευτεί. Τι συμβαίνει ωστόσο στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται νοσηλεία;

Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι προτείνουν στους υποψήφιους προς ασφάλιση να συμπεριλάβουν στο βασικό τους συμβόλαιο υγείας την έξτρα κάλυψη «ιατροφαρμακευτικά έξοδα», με το ετήσιο κόστος της να κυμαίνεται σε μεγάλο εύρος τιμών, από τα 70€ έως τα 1.000€. Το προσάρτημα καλύπτει δαπάνες για:

  • ιατρικές αμοιβές
  • αγορά φαρμάκων
  • διαγνωστικές εξετάσεις
  • αναλώσιμα υλικά
  • κηδεμόνες, νάρθηκες
  • βακτηρίες αγκώνα, πατερίτσες μασχάλης, απλούς περιπατητήρες
  • φυσικοθεραπείες
  • αγορα και τοποθέτηση πρόσθετων τμημάτων σώματος και διορθωτικών συσκευών

Αν αναλογιστεί κανείς τα χρήματα που θα στοίχιζαν φυσικοθεραπείες μηνών για την ανάκτηση της λειτουργικότητας ενός χεριού που υπέστη κάταγμα, μπορεί να καταλάβει γιατί η συμπληρωματική κάλυψη μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για την τσέπη του ασφαλισμένου, εξασφαλίζοντας ακόμα ένα σημαντικό πλεονέκτημα: την κάλυψη 100% στα νοσήλια.

Έστω ότι στο ατομικό ασφαλιστήριο υγείας υπάρχει απαλλαγή στα 1.000€ και συμπληρωματικά η κάλυψη για ιατροφαρμακευτικά έξοδα με όριο στα 1.000€ κατ’ επιλογή του ασφαλισμένου. Σε περίπτωση νοσηλείας που κοστίζει 10.000€, ο ασφαλισμένος θα κατέβαλε τα πρώτα 1.000€ και η ασφαλιστική εταιρεία τα υπόλοιπα. Στο σημείο εκείνο αξιοποιείται η έξτρα κάλυψη και ο ασφαλισμένος απαλλάσσεται από τα έξοδα νοσηλείας.

Ατομικό Συμβόλαιο Προσωπικού Ατυχήματος

Ο δεύτερος τρόπος που εξασφαλίζεται η κάλυψη των δαπανών για ιατροφαρμακευτικές ανάγκες είναι η σύναψη ενός ατομικού συμβολαίου προσωπικού ατυχήματος. Καλύπτει τα έξοδα που θα προκύψουν από κάποιο ατύχημα αποκλειστικά και όχι ασθένειες και επιπλέον αποζημιώνει για την απώλεια ζωής από ατύχημα, τη μόνιμη ολική ή μερική ανικανότητα από ατύχημα.

Τα χαμηλότερα ασφάλιστρά του συγκριτικά με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υγείας αποτελούν δέλεαρ για πολλούς ανθρώπους που αρκούνται στη φθηνότερη αλλά μερική μόνο ασφάλιση για την υγεία τους. Βέβαια οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως το κόστος των ασφαλίστρων θα προκύψει συναρτήσει παραγόντων όπως η ηλικία του ενδιαφερόνου, το ανώτατο όριο κάλυψης που επιθυμεί -και το οποίο θα χρειαστεί πιθανώς να αιτιολογήσει με αποδεικτικά των εισοδημάτων αν ξεπερνά κάποιο όριο όπως 50.000€-, το επάγγελμα κ.α.

 

Διαβάστε επίσης