*Γράφει η personal trainer Σοφία Περδίκη

Μέχρι τώρα, ίσως έχετε ακούσει τη λέξη “Tabata”, αλλά ίσως να μην γνωρίζετε πραγματικά τι σημαίνει. Το Tabata είναι μια μορφή προπόνησης υψηλής έντασης (HIIT) που έχει αποδειχθεί ότι καίει γρήγορα αρκετές θερμίδες.

Σε μια προπόνηση Tabata, κάθε γύρος διαρκεί τέσσερα λεπτά. Απαιτεί 20 δευτερόλεπτα έντονης άσκησης ακολουθούμενη από 10 δευτερόλεπτα ξεκούρασης (εμείς στην ξεκούραση έχουμε βάλει μικρές αναπηδήσεις ώστε να κρατάμε παλμούς σταθερούς προς τα πάνω), επαναλαμβανόμενη οκτώ φορές. Και όταν λέμε «πάμε δυνατά», το εννοούμε! Θα κάνετε πέντε φορές τον κάθε γύρο! Μπορείτε να κάνετε ένα διάλλειμα ενός λεπτού στο τέλος κάθε γύρου!

Μιλάμε για 100% μέγιστη προσπάθεια για κάθε σανίδα, σε κάθε κάμψη σε κάθε άσκηση. Αξίζει να «πιέσετε» τον εαυτό σας, γιατί έτσι μπορείτε να κάνετε μια τόσο δυναμική προπόνηση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, δεν είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε για 20 δευτερόλεπτα.

Τώρα που είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την προπόνηση σας σε υψηλές ταχύτητες, αυτές οι ασκήσεις Tabata θα ενισχύσουν το μεταβολισμό σας και θα σας κάνουν πιο γρήγορους.

1. Από όρθια θέση με κάμψη κορμού εμπρός ανοίγματα χεριών 20″

2. Αναπηδήσεις για 10″ ή ξεκούραση

3. Push ups με λυγισμένα γόνατα για 20″

4. Αναπηδήσεις για 10″ ή ξεκούραση

5. Σανίδα σταθερή 20″

6. Αναπηδήσεις 10″ ή ξεκούραση

7. Ανάποδη σανίδα με λυγισμένο γόνατο 10″ το ένα πόδι 10″ το άλλο

8. Αναπηδήσεις 10″ ή ξεκούραση

Δείτε εδώ ολόκληρο το βίντεο των ασκήσεων

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών Complete Training by Sophia που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.
Complete training by Sophia, Φιλιππίδη 6, Αθήνα 115 24, 6972017822

Διαβάστε επίσης

Lockdown: Η νέα mini σειρά που δεν πρέπει να χάσετε!

Tabata: Τέλειο κορμί με 30′ προπόνηση

Αυτή είναι η πιο αποδοτική προπόνηση για δύο