*Γράφει η personal trainer, Σοφία Περδίκη

Η γυμναστική είναι στάση ζωής οπότε όταν η COVID-19 ανάγκασε τα γυμναστήρια να κλείσουν, ένιωσα έτοιμη σαν απο πάντα να συνεχίσω τις προπονήσεις μου ως συνήθως.

Αλλά παρόλο που το Zoom έγινε γρήγορα το κέντρο τόσων δραστηριοτήτων (δουλειά, συζητήσεις με φίλους κλπ) δεν είχα δοκιμάσει να κάνω προπόνηση μέσω Zoom πριν από την πανδημία, οπότε δεν ήμουν σίγουρη τι να περιμένω.

Αρχικά νόμιζα ότι η επικοινωνία στα πλαίσια της γυμναστικής μέσω Zoom θα ήταν παράξενη. Αλλά η αίσθηση που σου δίνει να κάνεις ζωντανά το μάθημα σου, να διορθώνεις τους μαθητές σου, να μπορείς να δώσεις εναλλακτικές ασκήσεις εκείνη την ώρα όπως θα έκανες στο γυμναστήριο είναι μαγική. Είμαι χαρούμενη που μεταδίδω ζωντανές προπονήσεις στην οθόνη του tablet μου όπου οι μαθητές μου μπορούν να με δουν να κάνω μια άσκηση ή να κάνω ένα διάλειμμα.

Ξεκίνησα με ένα ατομικό μάθημα (personal) και παρόλο που στην αρχή υπήρχαν κάποιες τεχνικές δυσκολίες, παρατήρησε κι εκείνη κι εγώ ότι δούλευε πολύ πιο σκληρά από ό,τι όταν έκανε μόνη της προπόνηση. Είναι εκπληκτικό τι μπορεί να κάνει λίγη επιπλέον λογοδιάρροια. Μου άρεσε πολύ να μου κάνουν ερωτήσεις μέσω της τάξης (zoom) και να έχω μια πιο προσαρμοσμένη προσέγγιση στην προπόνησή τους.

Στη συνέχεια πήγα ένα βήμα παραπάνω μια άλλη προπόνηση Zoom, αυτή τη φορά σε ομαδικό μάθημα γυμναστικής. Μαζεύτηκαν πάνω από 10 άτομα που θα κάναμε γυμναστική και θα μπορούσα να κάνω εναλλαγή μεταξύ της προβολής που μπορώ να δώ όλους όσους παρακολουθούν την προπόνηση και την προβολή που μπορώ να δώ μόνο όποιον θέλω. Εκείνες αντίστοιχα θα μπορούσαν να δούνε μόνο εμένα ή όλες τις «συναθλήτριες» τους.

Πρέπει να πω σίγουρα δεν ήταν το ίδιο με την ομαδική προπόνηση δια ζώσης, αλλά είναι το πιο κοντινό πράγμα που έχω βιώσει από την τελευταία μου προπόνηση στο στούντιο μου πριν κλείσουμε λόγω COVID-19. Ακριβώς η ιδέα ότι δεν ήμουν το μόνο άτομο που έκανε την προπόνηση ζωντανά με έκανε να νιώθω σαν να ήμουν σε μια πραγματική τάξη και έδωσα αυτήν την επιπλέον ώθηση και αίσθηση της ομάδας που είχα χάσει.

Μερικά Tips για την πρώτη σας τάξη προπόνησης στο Zoom

Προβολή όλης της ομάδας έναντι ατομικής προβολής : 

Η προβολή «gallery » είναι όταν μπορείτε να βλέπετε όλους στην τάξη ταυτόχρονα.  Η προβολή «speaker » είναι όταν ο εκπαιδευτής είναι η κύρια οθόνη που βλέπετε.

Το πιο λογικό είναι στην αρχή να συμμετάσχετε στην τάξη με προβολή «gallery» και να βλέπετε όλους τους συναθλητές σας , αλλά μόλις ξεκινήσει το μάθημα πιθανότατα θα είστε σε προβολή «speaker» ώστε να μπορείτε να δείτε μόνο τον εκπαιδευτή.

Σίγαση του μικροφώνου σας:

Για την καλύτερη εμπειρία στην τάξη, όλοι εκτός από τον εκπαιδευτή θα πρέπει να θέσουν σε σίγαση το μικρόφωνό τους. Με αυτόν τον τρόπο το μάθημα δεν θα διακοπεί από το γαύγισμα ενός σκύλου που ανήκει σε κάποιον στην ομάδα, το χτύπημα του τηλεφώνου ή άλλους θορύβους στο παρασκήνιο.

Ρύθμιση βίντεο: 

Διατηρήστε το βίντεό ανοιχτό στην οθόνη.  Η οθόνη σας θα είναι μικρότερη στο πλάι του παραθύρου, οπότε κανείς δεν θα σας παρακολουθεί. Ενώ εσείς θα βλέπετε τον προπονητή σας. Εάν δεν αισθάνεστε άνετα με το βίντεο απλώς απενεργοποιήστε το δικό σας. Όλοι θα ξέρουν ότι είστε “εκεί” που είναι καλύτερο από το τίποτα.

Και καλή σας προπόνηση!

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών Complete Training by Sophia που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.
Complete training by Sophia, Φιλιππίδη 6, Αθήνα 115 24, 6972017822

Διαβάστε επίσης

Αυτή είναι η πιο αποδοτική προπόνηση για δύο

Pilates Reformer και Bosu: O τέλειος συνδυασμός για πιο δυνατό σώμα

Το πρόγραμμα που δυναμώνει κορμό και πλάτη σε 5′