*Γράφει η Βάλια Γιατζάκη, yoga instructor

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι τους κάθε πρωί. Αισθάνονται το σώμα τους βαρύ, χωρίς ενέργεια και διάθεση. Μήπως είστε και εσείς ένας από αυτούς; Αν ναι, αυτό που θα σας βοηθούσε είναι μια μικρής διαρκείας πρακτική yoga, που θα σε ενεργοποιήσει και θα σε τονώσει. Η yoga, φημίζεται για τα πολλά οφέλη, τόσο σε σωματικό, όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Η σύνδεση της αναπνοής με την κίνηση, προετοιμάζει τον οργανισμό να έρθει σε μια ομαλή μετάβαση, από την αδράνεια του ύπνου, στη δράση της καθημερινότητας. Το πρωινό ξύπνημα γίνεται με τον καλύτερο και πιο φυσικό τρόπο. Κάνοντας την παρακάτω πρακτική θα νιώσετε από την πρώτη κιόλας φορά την ενέργεια σας να απογειώνεται!

ΘΕΣΗ 1: Κρατήστε τα πέλματα ανοιχτά στο άνοιγμα της λεκάνης, τεντωμένα καλά τα γόνατα, ενεργοποιήστε το μπροστινό μέρος των ποδιών, σφίξτε τους γλουτούς προς το κέντρο, τραβήξτε απαλά την κοιλιά μέσα και πάνω, κρατήστε τους ώμους μακριά από τον αυχένα, πλέξτε τους αντίχειρες μεταξύ τους και τεντώστε τα χέρια πάνω από το κεφάλι, πάρτε μια εισπνοή και με την εκπνοή τεντώστε την δεξιά μεριά του κορμού προς την αριστερή κατεύθυνση με την εισπνοή ελάτε στο κέντρο. Επαναλάβετε από την άλλη μεριά.

 

ΘΕΣΗ 2: Κρατήστε την ίδια βάση (βλ. θέση 1), πλέξτε τα δάχτυλα μεταξύ τους, ανοικτές τις παλάμες προς τα πάνω, τεντώστε τα χέρια πάνω από το κεφάλι, πάρτε μια εισπνοή και με την εκπνοή στρίψτε την κοιλιά, τα πλευρά και το στήθος προς την δεξιά μεριά. Με την εισπνοή, ελάτε στο κέντρο. Επαναλάβετε από την αριστερή κατεύθυνση.

 

 

ΘΕΣΗ 3: Κρατήστε τα πέλματα ανοιχτά στα πλαϊνά του στρώματος, με τεντωμένα καλά τα γόνατα, ενεργοποιήστε το μπροστινό μέρος των ποδιών, σφίξτε τους γλουτούς προς το κέντρο, τραβήξτε απαλά την κοιλιά μέσα και πάνω, κρατήστε τους ώμους μακριά από τον αυχένα, φέρτε τις παλάμες πίσω από την πλάτη με πλεγμένα δάχτυλα, κρατήστε το στήθος ανοιχτό, την πλάτη ίσια. Εισπνέετε και εκπνέετε σε αυτή τη θέση πέντε φορές.

ΘΕΣΗ 4: Κρατήστε τα πέλματα ανοικτά στο άνοιγμα του στρώματος, φέρτε τα χέρια από το πλάι πάνω από το κεφάλι με την εισπνοή. Με την εκπνοή, λυγίστε τα γόνατα φέρνοντας τη λεκάνη πίσω και κάτω. Με την επόμενη εισπνοή τεντώστε τα γόνατα φέρνοντας τα χέρια από το πλάι πάνω από το κεφάλι και με την εκπνοή τεντώνετε τα χέρια μπροστά και προς τα κάτω με βαθιά δίπλωση του κορμού μέχρι να αγγίξετε το έδαφος. Κατά την εισπνοή, μακραίνουμε τα χέρια από το πλάι προς τα εμπρός μέχρι πάνω. Επαναλαμβάνετε τρεις φορές.

ΘΕΣΗ 5: Κρατήστε την ίδια βάση (βλ. θέση 3), φέρτε τα χέρια από το πλάι και πάνω. Με την εκπνοή κάντε μια βαθιά δίπλωση, μείνετε στο κέντρο και φέρτε το αντίθετο χέρι έξω από το αντίθετο πόδι (αν δεν γίνεται, κρατήστε το χέρι στο κέντρο του στρώματος κάτω από τον ώμο) και ανοίξτε το άλλο χέρι πλάι και πάνω. Επαναλάβετε και από την άλλη κατεύθυνση.

 

Μείνετε στις θέσεις (asanas) για 5-10 αναπνοές ή και παραπάνω εάν το χρειάζεστε!

 

Δείτε εδώ ολόκληρο το βίντεο των ασκήσεων

Υ.Γ. Ωραία πράγματα μπορούν να συμβούν μόνο όταν έχουμε καλή ενέργεια, καθαρό νου, ήρεμο σώμα και πνεύμα!

Η γιόγκα είναι ένα πραγματικά απίστευτο ταξίδι εξερεύνησης του σώματος και του πνεύματος. Να είστε καλά προετοιμασμένοι, γιατί θα αλλάξει όλη σας τη ζωή.

 

Η Βάλια Γιατζάκη αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Κομοτηνής (Τ.Ε.Φ.Α.Α) το 2014. Το ίδιο έτος εκπαιδεύτηκε στην γιόγκα από τον εκπαιδευτικό οργανισμό YogaWorks της Αμερικής (200RTY). Η αγάπη της για την γυμναστική την οδήγησε και σε άλλες εκπαιδεύσεις όπως αυτήν του Personal Trainer, Group Fitness Instructor, Pilates, TRX, Yoga kids. Συμπληρωματικά έχει εκπαιδευτεί στις πρώτες βοήθειες του Ερυθρού Σταύρου. Η επαγγελματική της δραστηριότητα έκτοτε περιλαμβάνει την διδασκαλία γιόγκα σε τμήματα ενηλίκων και παιδιών, σε ομαδικά αλλά και σε ατομικά προγράμματα (personal).

Βρείτε την Βάλια Γιατζάκη σε: