Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να πάρετε ένα σκύλο όπως η συντροφικότητα, η προστασία, το ότι δεν θέλετε να τρώτε πια μόνοι ή απλώς δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε μια φάτσα με σάλια και τεράστια καρδιά.

Όχι ότι χρειάζεστε περισσότερα επιχειρήματα αλλά η απόκτηση ενός σκύλου μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία σας. Μελέτες δείχνουν ότι τα σκυλιά μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί η αρτηριακή σας πίεση και η χοληστερόλη. Η απόκτηση ενός κατοικίδιου βοηθά επίσης στη μείωση της κατάθλιψης, του στρες και του άγχους και σας παρακινεί να ασκηθείτε, ακόμη και να χάσετε βάρος (λόγω καθημερινής βόλτας). Είναι σαν το φιλαράκι που πάντα θέλατε για να ξεκινήσετε γυμναστική μόνο που αυτό θα είναι πολύ πιο διασκεδαστικό.

Ένας σκύλος μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος συνεργάτης στην προπόνηση σας! Εκπαιδεύονται εξαιρετικά ενώ χρειάζονται μόνο αγάπη, θετική ενίσχυση και συνέπεια από εσάς.

Αυτή η συνοχή είναι βασική και υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να κάνετε με ευλάβεια όπως ότι ο τετράποδος φίλος σας χρειάζεται να βγει έξω βόλτα καθημερινά, την οποία μπορείτε να μετατρέψετε σε μια προπόνηση με μερικές ακόμη εύκολες ασκήσεις.

Προσοχή: Εάν έχετε σκύλο με επίπεδη μύτη (βραχυκέφαλη φυλή) όπως το γαλλικό μπουλντόγκ ή παγκ παρατείνετε τις περιόδους ανάπαυσης για να βεβαιωθείτε ότι το κουτάβι σας παίρνει αρκετό οξυγόνο εάν κάνετε μεγάλες βόλτες!

Αυτές οι φυλές δεν είναι σε θέση να πάρουν πλήρη αναπνοή όπως οι άλλες φυλές. Σε περίπτωση αμφιβολίας, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για συστάσεις σχετικά με τη δραστηριότητα.

Πρόγραμμα άσκησης:

  • Αρχάριοι: εκτελείτε 2 κύκλους (κάθε κύκλος περιλαμβάνει 4 ασκήσεις)
  • Μεσαίας φυσικής κατάστασης: εκτελείτε 3 κύκλους
  • Προχωρημένοι: εκτελείτε 4 κύκλους
    (μεταξύ των κύκλων κάνετε 1′ διάλειμμα)

Μετά από μια βόλτα λοιπόν μπορείτε να κάνετε τις παρακάτω ασκήσεις για ενδυνάμωση των ποδιών που μας προτείνει η personal trainer κ. Σοφία Περδίκη:

Squat κρατώντας το σκύλο σας – 10 επαναλήψεις

Προβολές με το ένα πόδι – 10 επαναλήψεις με το ένα πόδι και 10 με το άλλο

Squat με λυγισμένα πόδια (θέση πλιέ) για προσαγωγούς – 10 επαναλήψεις
 

Deadlift με το ένα πόδι – 10 επαναλήψεις με το ένα πόδι και 10 με το άλλο

Ολόκληρο το πρόγραμμα:

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών Complete Training by Sophia που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.