homescreen

Όταν το ένστικτο του σκύλου-φύλακα θέλει «δουλειά»

Όταν το ένστικτο του σκύλου-φύλακα θέλει «δουλειά»


Ιουλία Τούντα

Πώς πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας για να διατηρήσουμε στα κατάλληλα επίπεδα το έμφυτο ένστικτό του για φύλαξη, χωρίς όμως να μας φέρνει σε δύσκολη θέση

Όλοι οι σκύλοι, λίγο ως πολύ, όταν νοιώσουν απειλή, θα προειδοποιήσουν/προστατέψουν την οικογένειά τους. Το ένστικτο της φύλαξης που κρύβουν μέσα τους, θα «ξυπνήσει».

Οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες ενός σκύλου που ζει σε αστικό περιβάλλον, έχουν χρέος να τον μεγαλώσουν σωστά, έτσι ώστε να μην εκδηλώσει επιθετικές συμπεριφορές. Να μπορεί να τους συντροφεύει σε όλες τους τις στιγμές.

Αρκετοί, ωστόσο, άθελά τους, ενισχύουν αυτό το ένστικτο του μικρού τους φίλου, με αποτέλεσμα το ζώο, σε κάποιες περιπτώσεις, να εκδηλώνει ανεπιθύμητες ή και επικίνδυνες συμπεριφορές.

Για το ένστικτο της φύλαξης μας κατατοπίζει ο εκπαιδευτής σκύλων – σύμβουλος συμβίωσης, Δημήτρης Γραμματικάκης.

Ο σκύλος τρέχει στην πόρτα και γαυγίζει, για να ειδοποιήσει ότι κάποιος είναι απ’έξω. Αχ, το καμάρι μας, πόσο υπερήφανους μας κάνει όταν συμβαίνει αυτό! Πολλές φορές το ενισχύουμε κιόλας, με λέξεις ή ήχους που προκαλούν τον σκύλο να ερεθιστεί παραπάνω με τη διαδικασία.

Ο εκπαιδευτής σκύλων – σύμβουλος συμβίωσης, Δημήτρης Γραμματικάκης

Τι συμβαίνει, όμως, όταν ο σκύλος μας πηγαίνει στην πόρτα να γαυγίσει και εμείς δεν το θέλουμε, επειδή είναι κάποιος γνωστός μας; Τι θα γίνει, αν ο σκύλος κάνει λάθος και επιτεθεί; Ο σκύλος μας, δυστυχώς, γνωρίζει την ίδια διαδικασία και το κάνει πάντα, ασχέτως αν σε εμάς είναι επιθυμητό, ή όχι. Να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο σκύλος μας έχει, λίγο ως πολύ, στο DNA του τη φύλαξη του χώρου. Οπότε, ίσως δεν χρειάζεται να ενισχύσουμε το ένστικτό του με άσχημο τρόπο, από τη στιγμή που δεν ξέρουμε, καν, τον τρόπο που εκπαιδεύονται οι σκύλοι – φύλακες. Γνώριμη πληροφορία είναι ότι κάποιες φυλές σκύλων -ιδίως μεγαλόσωμες- έχουν την ταυτότητα του φύλακα και αυξημένο το ένστικτο της προστασίας/φύλαξης. Ένα ένστικτο που κανείς δεν μπορεί να «κατηγορήσει», ένα ένστικτο που βοηθά τον σκύλο να είναι πνευματικά υγιής, καθώς τον κάνει να νιώθει χρήσιμος και ικανός να προστατεύσει το περιβάλλον στο οποίο ζει.

Δεν χρειάζεται, όμως, να δείξουμε στον σκύλο μας ότι είναι ατρόμητος, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Δεν χρειάζεται να κινδυνεύσει για εμάς σε μια περίπτωση ανάγκης. Κυρίως για τους λόγους που αναφέρει ο οργανισμός Centers for Disease Control and Prevention (CDC) για την προστασία των ανθρώπων:

1. Σκύλος που επιτέθηκε/δάγκωσε μπορεί να χαρακτηριστεί επιθετικός και επικίνδυνος, και να θανατωθεί.

2. Σκύλοι που περνούν από εκπαίδευση φύλαξης δεν καλύπτουν το ποσοστό επιτυχίας που νομίζουμε. Επτά στους 10 σκύλους φύλακες απέτυχαν να περάσουν την εκπαίδευση και δυο από τους τρεις που την πέρασαν, δεν έκαναν αυτό που έμαθαν σωστά.

3. Τα περισσότερα περιστατικά δαγκώματος σε ανήλικους σημειώθηκαν από σκύλους που είχαν περάσει εκπαίδευση φύλαξης*.

Πλέον, από τη στιγμή που ο σκύλος έχει γίνει ενεργό μέλος της οικογένειας και ζει μέσα στον χώρο μας, αυτομάτως ενισχύθηκε το ένστικτο της προστασίας του σπιτιού και των ανθρώπων του, δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω. Η «δουλειά» του είναι να ειδοποιήσει ότι κάτι συμβαίνει, ώστε να αναγκάσει τον παρείσακτο να υποχωρήσει. Εάν, όμως, χρειαστεί να επιτεθεί/δαγκώσει, θα το κάνει μέχρι να πάρουμε μέρος κι εμείς για να λήξει η απειλή. Ποτέ δεν αφήνουμε τον καλύτερό μας φίλο να κινδυνεύσει παραπάνω. Εάν έχουμε στο μυαλό μας να προστατευτούμε περισσότερο για να νοιώσουμε ασφάλεια, θα πρέπει να εξοπλίσουμε το σπίτι μας με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (κάμερες, συναγερμός, πόρτα ασφαλείας, συνδρομή σε εταιρεία security), που θα προφυλάσσουν εμάς, τον χώρο μας, αλλά και τον σκύλο μας.

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, πλέον είναι δίπλα μας ως ισότιμο μέλος και βρίσκεται μέσα στο σπίτι, οπότε να είμαστε σίγουροι ότι αν έχει το ένστικτο της φύλαξης, θα το χρησιμοποιήσει όταν νοιώσει την απειλή, με κάθε κόστος. Ένα ένστικτο που μπορεί να μας φέρει σε δύσκολη θέση. Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι πως, για να είμαστε καλυμμένοι από τον νόμο, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε αναρτημένη πινακίδα με την προειδοποίηση ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΥΛΟΣ στην είσοδο της κατοικίας μας.

*Πηγή: Dogbite.org