Έχασε τον αγώνα ποδοσφαίρου η αγαπημένη σας ομάδα; Αν είχατε στοιχηματίσει με φίλους και χάσατε, είναι το λιγότερο που μπορεί να συνέβη, σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα.

Οι ποδοσφαιρικές ήττες μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία των φιλάθλων, απειλώντας την έως και με έμφραγμα, διατείνεται έρευνα που δημοσιεύτηκε στο EAPC Essentials 4 You, μια επιστημονική πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στις αγωνιστικές επιδόσεις της ομάδας Jagiellonia Bialystok και τις νοσοκομειακές εισαγωγές για οξέα στεφανιαία σύνδρομα. Πρόκειται για ποδοσφαιρική ομάδα γνωστή για τους ένθερμους και παθιασμένους οπαδούς της – κατά μέσο όρο 17.174 ανά αγώνα για τη σεζόν 2016-17.

Το δείγμα συμπεριέλαβε 10.529 ασθενείς με οξέα στεφανιαία σύνδρομα (έμφραγμα και ασταθή στηθάγχη) που εισήχθησαν στο Κλινικό Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Ιατρικής του Bialystok κατά το διάστημα 2007 – 2018. Επρόκειτο για το μοναδικό ιατρικό κέντρο στην πόλη με 24ωρη παροχή υπηρεσιών επεμβατικής καρδιολογίας κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 66,6 έτη και το 62% αποτελούσαν άνδρες.

Η ομάδα συμμετείχε σε 451 εθνικούς και πανευρωπαϊκούς αγώνες κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Την επομένη μιας μέρας που η ομάδα ηττήθηκε σε παιχνίδι εντός έδρας, σημειώθηκε αύξηση 27% στις εισαγωγές ανδρών για οξέα στεφανιαία σύνδρομα. Ωστόσο, δεν υπήρξε αντίστοιχη αύξηση σε γυναίκες ασθενείς.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Δρ Lukasz Kuzma από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Bialystok, της Πολωνίας, τα ευρήματα έδειξαν πως το ψυχικό και συναισθηματικό στρες που προκαλεί μια ήττα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές περιπέτειες για την καρδιακή υγεία.

Τα ευρήματα κρίνονται ιδιαιτέρως ανησυχητικά για οπαδούς με ανθυγιεινό τρόπο ζωής, ιδίως τους άνδρες. Κατά τον δρ. Kuzma, για να αποφευχθούν πιθανοί κίνδυνοι, θα πρέπει να ασκούνται τακτικά και να αποφεύγουν το κάπνισμα καθώς και την υπερκατανάλωση αλκοόλ. «Αυτά είναι τα βήματα – κλειδί για την υποστήριξη της αγαπημένης σας ομάδας χωρίς να θέτετε την υγεία σας σε κίνδυνο», επεσήμανε.

 

Διαβάστε ακόμη:

Καρδιακή Προσβολή: Αυτός ο τύπος στρες διπλασιάζει τον κίνδυνο

Έμφραγμα: Ο παράγοντας που τριπλασιάζει τον κίνδυνο

Έμφραγμα και Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Ο επικίνδυνος μεταβολίτης που αυξάνει τον κίνδυνο