Τα συμπτώματα του εμφράγματος μπορεί να εκδηλωθούν αιφνίδια ή να εξελιχθούν σταδιακά, αλλά και στις δυο περιπτώσεις αποτελούν επείγον ιατρικό περιστατικό. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Cardiovascular Nursing.

Η μελέτη βρήκε ότι στους ασθενείς με βαθμιαία εκδήλωση των συμπτωμάτων χορηγήθηκε ιατρική φροντίδα σε οχτώ ώρες, συγκριτικά με 2,6 ώρες που χρειάστηκαν για να χορηγηθεί ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους με αιφνίδια συμπτώματα.

Η βαθμιαία εκδήλωση των συμπτωμάτων αρχίζει με ήπια δυσφορία η οποία επιδεινώνεται. Από την άλλη, στην περίπτωση των αιφνίδιων περιστατικών ένας ξαφνικός και ισχυρός πόνος χτυπά από την αρχή. «Και οι δύο τύποι είναι επείγοντα ιατρικά περιστατικά και απαιτούν άμεση βοήθεια, αυτό όμως δεν συμβαίνει με τα συμπτώματα που εκδηλώνονται σταδιακά στα οποία δεν δίνεται η δέουσα προσοχή», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Δρ. Sahereh Mirzaei.

Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν 474 περιστατικά ασθενών που διακομίσθηκαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο. Τα χαρακτηριστικά των συμπτωμάτων και ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ μεταξύ της εκδήλωσής τους και της διακομιδής στο κέντρο πρώτων βοηθειών αξιολογήθηκαν με τη χρήση ενός ερωτηματολογίου.

Γενικά το μέσο χρονικό διάστημα μεταξύ των συμπτωμάτων και της άφιξης στο νοσοκομείο ήταν τέσσερις ώρες. Στο 56% των περιπτώσεων τα συμπτώματα εμφανίστηκαν αιφνίδια ενώ στο 44% η υπήρχε σταδιακή επιδείνωση. Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες έλαβαν ιατρική βοήθεια πιο γρήγορα όταν βίωναν έντονο πόνο.

«Σχεδόν οι μισοί εκ των ασθενών είχαν σταδιακή εκδήλωση των συμπτωμάτων, κάτι που δείχνει πως δεν είναι ασυνήθιστο. Τα συμπτώματα του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου δεν είναι συγκεκριμένα και οι ασθενείς συχνά δυσκολεύονται να τα αντιληφθούν. Πόνος, δυσφορία και πίεση στο στήθος είναι προειδοποιητικά σημάδια ότι μία αρτηρία ενδέχεται να έχει κλείσει και οι ασθενείς θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια άμεσα», εξηγεί η Δρ. Mirzaei.

Τα συμπτώματα είχαν προκληθεί από σωματική κόπωση σε περισσότερους από τους μισούς άνδρες ασθενείς (54%) με αιφνίδια εκδήλωση και διαγνώστηκαν με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου με ανάσπαση του ST διαστήματος (γνωστό ως STEMI). Πρόκειται για ένα σοβαρό τύπο εμφράγματος που απαιτεί ταχεία αποκατάσταση της ροής του αίματος στις φραγμένες αρτηρίες.

«Οι άνδρες με ισχαιμική καρδιοπάθεια ή πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου όπως υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη ή οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για τυχόν τέτοιους πόνους ή δυσφορία μετά από σωματική προσπάθεια που πιθανό να υποκρύπτουν έμφραγμα», δήλωσε η Δρ. Mirzaei.

Όταν η διακομιδή του ασθενούς γινόταν με ασθενοφόρο, παρατηρήθηκε μικρότερο διάστημα μεταξύ της εμφάνισης του πόνου και της άφιξης στο νοσοκομείο. Εντούτοις μόλις το 45% των ασθενών κάλεσαν ασθενοφόρο, ενώ περισσότεροι από τους μισούς (52%) χρησιμοποίησαν το δικό τους μέσο. Το 3% των ασθενών είχε μεταφερθεί από κάποιο άλλο νοσοκομείο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως στους ανασφάλιστους ασθενείς παρατηρήθηκε μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Καταλήγοντας η Δρ. Mirzaei δήλωσε πως «ο πόνος στο στήθος ή η δυσφορία, ασχέτως αν είναι έντονος και ξαφνικός ή ήπιος δεν θα πρέπει να αγνοείται. Τα συμπτώματα μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν πόνο στο λαιμό, την πλάτη, το στομάχι και τους ώμους ενώ μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, κρύο ιδρώτα, αδυναμία, δύσπνοια και φόβο. Καλέστε άμεσα ένα ασθενοφόρο. Όσο νωρίτερα λάβετε ιατρική βοήθεια, τόσο καλύτερο θα είναι για την υγεία σας».

Διαβάστε επίσης

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πόσο επικίνδυνη είναι για την καρδιά – Αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος σε 60΄

Ο επικίνδυνος σιωπηλός εχθρός της καρδιάς μας – Δεν είναι η υπέρταση

Έμφραγμα: Οι δύο παράγοντες που διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου όταν έχει καύσωνα