Όταν η θερμοκρασία φτάνει σε υπερβολικές τιμές όπως οι 42 βαθμοί Κελσίου, ο αριθμός των θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις είναι πιθανό να διπλασιάζεται ή να τριπλασιάζεται, σύμφωνα με τις επισημάνσεις των επιστημόνων στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation. Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές τονίζουν ότι αυξάνεται η ανησυχία για τις παραδοσιακά θερμές περιοχές του πλανήτη, οι οποίες ίσως είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε καρδιαγγειακούς θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη.

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στον πλανήτη είναι οι 53,8 βαθμοί Κελσίου, πρόσφατα στο Κουβέιτ. Δεδομένων των σταθερά υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται στην εν λόγω χώρα, λοιπόν, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στη θερμοκρασία και σε περισσότερους από 15.000 καρδιαγγειακούς θανάτους στον εκεί πληθυσμό, επανεξετάζοντας όλα τα πιστοποιητικά θανάτου από «οποιαδήποτε καρδιαγγειακή αιτία» που καταγράφηκαν από το 2010 έως το 2016 για άτομα από 15 ετών και άνω.

Συγκριτικά με τον αριθμό θανάτων σε ημέρες με τη χαμηλότερη θερμοκρασία θνητότητας (μέση ημερήσια θερμοκρασία: 34,6 βαθμοί Κελσίου τις ημέρες με τους λιγότερους θανάτους), όταν η μέση θερμοκρασία σε διάστημα 24 ωρών ήταν υπερβολικά υψηλή (42,7 βαθμοί Κελσίου ή υψηλότερη), διαπιστώθηκε:

  • Συνολικά, τριπλάσιος κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε καρδιαγγειακή αιτία
  • Οι άνδρες επηρεάζονταν περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες, παρουσιάζοντας 3,5 φορές υψηλότερα ποσοστά θανάτου
  • Το ποσοστό θανάτου μεταξύ των γυναικών ήταν σχεδόν 2,5 φορές υψηλότερο
  • Οι άνθρωποι σε ηλικία κατάλληλη για εργασία (15-64 ετών) είχαν 3,8 φορές υψηλότερο ποσοστό θανάτου
  • Το ποσοστό θανάτου ήταν μόλις 2 φορές μεγαλύτερο για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών

Για να εξετάσουν τις μεμονωμένες επιπτώσεις της θερμοκρασίας, οι ερευνητές προσάρμοσαν την ανάλυση σε άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η υγρασία, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν με διαφορετικό τρόπο και τα δύο φύλα όλων των ηλικιών.

«Παρόλο που οι καρδιολόγοι και άλλοι γενικοί γιατροί έχουν επικεντρωθεί σωστά στους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η διατροφή, η αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα, η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιδεινώσει το βάρος της καριαγγειακής θνητότητας, ειδικά σε πολύ ζεστές περιοχές του πλανήτη», αναφέρει ο Barrak Alahmad, ειδικευόμενος από το Πανεπιστήμιο του Κουβέιτ και της Ιατρικής Σχολής T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και προσθέτει:

«Εκφράζουμε μια προειδοποίηση όσον αφορά στο γεγονός ότι οι πληθυσμοί στις περιοχές του κόσμου που εκδηλώνονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις λόγω της ζέστης. Παρόλο που αυτό το συμπέρασμα δεν προκύπτει από την ανάλυση αυτή, οι άνδρες και γενικότερα οι άνθρωποι που βρίσκονται σε ηλικία κατάλληλη για εργασία μπορεί να έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο επειδή περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Πρέπει να διερευνήσουμε περαιτέρω τη σχέση αυτή και να σκεφτούμε σοβαρές προληπτικές στρατηγικές για να μειώσουμε τις συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας για την υγεία μας».

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στους περιορισμούς της μελέτης εντάσσεται η ύπαρξη πληροφοριών μόνο για τους θανάτους από οποιαδήποτε καρδιαγγειακή αιτία, επομένως δεν είναι γνωστό αν υπάρχει συγκεκριμένος τύπος καρδιακού προβλήματος που καθιστά κάποιον πιο ευάλωτο στις επιδράσεις της υπερβολικής ζέστης. Παρόλο που οι ερευνητές βρήκαν έναν ισχυρό συσχετισμό ανάμεσα στις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες και στους αυξημένους καρδιαγγειακούς θανάτους, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Διαβάστε επίσης:

Γιαμαρέλλου: Η αύξηση ενός βαθμού της θερμοκρασίας μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού κατά 45%

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Σε ποιες άλλες παθήσεις «ανοίγει» την πόρτα;

Κορωνοϊός: Τι δεν γνωρίζουμε ακόμη για τον ιό που έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή μας