Εάν νιώθετε πιεσμένοι και στρεσαρισμένοι πρέπει να μετριάσετε την κατανάλωση ζαχαρούχων  και επεξεργασμένων τροφίμων, του αλκοόλ, αλλά και της καφεΐνης.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου «ικανοποιείται» άμεσα από την κατανάλωση τροφίμων με γλυκιά γεύση (γλυκά, άσπρο ψωμί, αρτοσκευάσματα κλπ). Επιπλέον τα ζαχαρούχα τρόφιμα αποτελούν το κατεξοχήν «καύσιμό» του εγκεφάλου και τον τροφοδοτούν άμεσα με ενέργεια. Ωστόσο τα γλυκά δημιουργούν απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα: προκαλούν την άμεσή άνοδό τους, αλλά και την εξίσου γρήγορη κάθοδό τους, γεγονός που σημαίνει ότι το αίσθημα της τόνωσης που παρέχουν είναι παροδικό και γρήγορα το διαδέχεται η αίσθηση της κόπωσης. Το αποτέλεσμα είναι η εκ νέου κατανάλωση γλυκού. Καθιερώνεται έτσι ένας φαύλος κύκλος που τελικά εξαντλεί τον οργανισμό και παχαίνει.

Σε ότι αφορά το αλκοόλ πρέπει να ξέρουμε ότι αρχικά προκαλεί χαλάρωση, λόγω της καταστολής του κεντρικού νευρικού συστήματος, αλλά στη συνέχεια προκαλεί διέγερση. Αναμφίβολα ένα ποτήρι κρασί ή ουίσκι στο τέλος μια πιεσμένης μέρας δεν αποτελεί πρόβλημα. Αποφύγετε όμως την παγίδα της συστηματικής κατανάλωσης αλκοόλ ως τρόπου διαχείρισης του στρες γιατί δεν σας βοηθά ουσιαστικά. Επιπλέον μπορεί να πέσετε στην παγίδα της εξάρτησης.

Όσο για την αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης σε περιόδους στρες επιδεινώνει την ήδη τεταμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός μια και η καφεΐνη έχει διεγερτική δράση. Γι’ αυτό συστήνεται η κατανάλωση καφέ να μην υπερβαίνει τα 2-3 φλιτζάνια ημερησίως.

Σε περιόδους στρες είναι απαραίτητο να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με τις ουσίες που έχει ανάγκη ώστε να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στην ένταση που υφίσταται. Οι ουσίες αυτές ανήκουν σε πέντε κατηγορίες και είναι:
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Το στρες «αδειάζει» τον οργανισμό από τα αποθέματα των βιταμινών Β. Γι’ αυτό καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες Β: άπαχο κρέας, πουλερικά, όσπρια, γαλακτοκομικά, αυγά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Τα ω3 λιπαρά οξέα: Σύμφωνα με τους ειδικούς τα ω-3 λιπαρά οξέα πέραν της αντιφλεγμονώδους δράσης τους έχει φανεί ότι προστατεύουν και την καρδιά από τις βλαβερές επιπτώσεις του στρες. Πηγές των ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σαρδέλα, σολομός), ο λιναρόσπορος, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα καρύδια, αλλά και το χορταρικό αντράκλα (ή γλιστρίδα).
Η τρυπτοφάνη: Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που οδηγεί στην αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης, του «φυσικού ηρεμιστικού» του εγκεφάλου. Τρόφιμα πλούσια σε τρυπτοφάνη είναι το άπαχο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια.
Το μαγνήσιο: Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία τόσο το μυϊκού όσο και του νευρικού συστήματος. Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο είναι οι μπανάνες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οι ξηροί καρποί.
Τα αντιοξειδωτικά: Το χρόνιο στρες αυξάνει την παραγωγή των ελεύθερων ριζών οι οποίες «απενεργοποιούν» τα φυσικά αντιοξειδωτικά του οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι αδυνατίζει η άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, γι’ αυτό και αυξάνεται η πιθανότητα να αρρωστήσει κανείς όταν διανύει μια ιδιαίτερα στρεσογόνο περίοδο. Ενισχύστε λοιπόν την άμυνα του οργανισμού σας προσλαμβάνοντας αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το σελήνιο και τα διάφορα φυτοχημικά όπως τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή. Πηγές βιταμίνη C: οι ντομάτες, οι πιπεριές, τα ακτινίδια, τα εσπεριδοειδή και οι φράουλες. Πηγές βιταμίνης Ε: το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Πηγές σεληνίου: τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά. Πηγές φυτοχημικών: τα καρότα, τα σταφύλια, το μάνγκο, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το γκρέιπ φρουτ, τα σταφύλια.