Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου και δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν ακόμα και μετά από μια ιδιαιτέρως κουραστική ημέρα. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τη φαρμακευτική αγωγή κατά της αϋπνίας, αναζητούν εναλλακτικές λύσεις που θα μπορέσουν να τους βοηθήσουν στο πρόβλημα αυτό.

Μια τέτοια επιλογή είναι και τα συμπληρώματα μαγνησίου, μετάλλου που θεωρείται πως μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες που είναι γνωστό πως διαταράσσει τον ύπνο.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το μαγνήσιο αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο για πολλές βιολογικές λειτουργίες, μεταξύ των οποίων η νευρική και η μυϊκή λειτουργία. Επομένως, συχνά συνιστάται ως φυσική θεραπεία για διάφορα προβλήματα υγείας. Επιπλέον, έχει αποκτήσει κάποια αποδοχή και ως προληπτική θεραπεία για τις κρίσεις ημικρανίας, ωστόσο δεν υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία για τη χρήση του κατά της αϋπνίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο ρόλος του μαγνησίου στην ενίσχυση του ύπνου και τη βελτίωση της ποιότητάς του θεωρείται πως σχετίζεται με την ικανότητά του να μειώνει τη φλεγμονή, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιώσουν τα μέχρι τώρα ευρήματα.

Οι μελέτες που έχουν υποδείξει κάποιο όφελος του μαγνησίου στην αϋπνία είναι μικρές (με λιγότερους από 50 συμμετέχοντες) και περιορισμένης διάρκειας (οκτώ εβδομάδες). Ενδεικτικό είναι ότι τα οφέλη του μαγνησίου στην ποιότητα του ύπνου παρατηρήθηκαν κυρίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. «Με τόσο περιορισμένα στοιχεία, είναι δύσκολο να υποστηρίξουμε την σύσταση για συχνή λήψη μαγνησίου με σκοπό την αντιμετώπιση της αϋπνίας», επισημαίνει ο ειδικός του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, William Kormos.

Υπάρχει λόγος να θεωρείτε πως σας λείπει μαγνήσιο;
Από τη στιγμή που οι μεγαλύτερες ποσότητες μαγνησίου στο σώμα βρίσκονται στα κύτταρα και τα οστά, οι μετρήσεις στα επίπεδα του μετάλλου αυτού στο αίμα μπορεί να μην αντανακλούν απόλυτα την αλήθεια. Η έλλειψη μαγνησίου παρατηρείται συχνά σε νοσηλευόμενα στο νοσοκομείο άτομα, αλλά δεν πρόκειται για κάτι σύνηθες στους υγιείς ανθρώπους. Τα διουρητικά φάρμακα, όπως η υδροχλωροθειαζίδη και η φουροσεμίδη, αυξάνουν την απώλεια μαγνησίου από τα ούρα, ενώ η μακροχρόνια χρήση αναστολέων αντλίας πρωτονίων, όπως η ομεπραζόλη και η λανσοπραζόλη, μπορούν να παρέμβουν στην απορρόφηση του μαγνησίου. Για την πλειοψηφία του υγιούς πληθυσμού πάντως, οι ποσότητες του μαγνησίου που λαμβάνονται από τη διατροφή θεωρούνται επαρκείς.

Για να αυξήσετε την πρόσληψη μαγνησίου, πάντως, καλό θα είναι να προτιμάτε να καταναλώνετε περισσότερα πράσινα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, τρόφιμα που αποτελούν τμήμα μιας υγιεινής διατροφής και σχετίζονται, επίσης, με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Διαβάστε επίσης

Οι τροφές που μας στρεσάρουν και αυτές που μας ηρεμούν

Επτά κινήσεις ματ που νικούν την αϋπνία

Η επιδημία που μας απειλεί όλους και «χτυπά» την προσοχή, τη χαρά και την υγεία