Η έλλειψη ύπνου επιταχύνει τη γήρανση. Αυξάνει επίσης τη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών. Η έλλειψη ύπνου οδηγεί στην απώλεια της αποτελεσματικότητας και της σβελτάδας μας. Καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για να κάνουμε λιγότερα πράγματα και τα κάνουμε λιγότερο καλά. Έτσι, χάνουμε τον χρόνο μας μέσα στη μέρα.

Η αϋπνία «ριζώνει» μέσα στα κύτταρά μας. Τα τελομερή που καθορίζουν το προσδόκιμο ζωής μικραίνουν γρηγορότερα, πράγμα που μειώνει τον χρόνο ζωής που μας απομένει. Επηρεάζονται όλα τα όργανα. Το δέρμα αποκτά περισσότερες ρυτίδες, η μυϊκή χαλάρωση του προσώπου είναι πιο έντονη και επηρεάζεται η απόχρωση του δέρματος. Με λίγα λόγια, η αϋπνία μας γερνάει.

Το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται λιγότερο αποδοτικό, ο διαβήτης και η αρτηριακή πίεση καραδοκούν. Η αύξηση του βάρους και η παχυσαρκία είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Η αϋπνία ενεργοποιεί αντανακλαστικά που μας είναι απαραίτητα ώστε να αντεπεξέλθουμε στην κόπωση, πράγμα που δημιουργεί έντονες λιγούρες. Ο οργανισμός, μάλιστα δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στις λιπαρές ή πολύ γλυκές τροφές, ώστε να μπορέσει το σώμα να αντέξει την κακουχία.

Πηγή: Υγεία: Τα μυστικά της καλής ζωής, Δρ. Φρεντερίκ Σαλντμάν – Εκδόσεις Πατάκη