Η λοίμωξη από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τη διαθεσιμότητα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2), μιας πρωτεΐνης που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του πλακούντα, τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και τις προσαρμογές στο κυκλοφορικό σύστημα που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Μια επανεξέταση της επιστημονικής βιβλιογραφίας που δημοσιεύθηκε στο Clinical Science από Βραζιλιάνους ερευνητές δείχνει ότι οι έγκυες γυναίκες που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο προεκλαμψίας, μιας επιπλοκής της εγκυμοσύνης που χαρακτηρίζεται από σταθερά υψηλή αρτηριακή πίεση, συνήθως στο δεύτερο μισό της κύησης ή λίγο μετά τον τοκετό. Η διαταραχή αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες τόσο στη μητέρα όσο και στο κύημα.

Οι συγγραφείς ανέλυσαν έναν μεγάλο αριθμό δημοσιευμένων δεδομένων και συμπέραναν πως η παρουσία του SARS-CoV-2 στον οργανισμό της μητέρας μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα επίπεδα του ACE2 όπου προσκολλάται ο ιός για να εισβάλλει στα κύτταρα και έτσι να προκαλέσει βλάβες στα λειτουργικά συστήματα που εξαρτώνται από αυτή την πρωτεΐνη για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Εκτός από το ρόλο της ως υποδοχέας του ιού, η πρωτεΐνη ACE2 παίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή ροής αίματος στον πλακούντα και στις καρδιαγγειακές προσαρμογές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Βάσει των ευρημάτων μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα για τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 σε έγκυες γυναίκες και τον ρόλο της ACE2 στον πλακούντα, προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι εγκυμονούσες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής μορφής COVID-19 από όσες δεν εγκυμονούν. Η θνησιμότητα, μάλιστα, είναι υψηλότερη στις εγκυμονούσες που νοσούν, είναι πιο ευάλωτες στην προεκλαμψία καθώς και στον πρόωρο τοκετό», αναφέρει η Nayara Azinheira Nobrega Cruz, πρώτη συγγραφέας της μελέτης από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (EPM-UNIFESP).

«Η ACE2 παίζει πολύ σημαντικό προσαρμοστικό ρόλο στο κυκλοφορικό σύστημα μητέρας και εμβρύου, καθώς και στον πλακούντα. Ωστόσο, επειδή αποτελεί επίσης υποδοχέα του κορωνοϊού, αυξάνει τον κίνδυνο για τον πλακούντα στις εγκυμονούσες με COVID-19, επειδή το όργανο αυτό μετατρέπεται σε στόχο για τον ιό, μαζί με τους πνεύμονες, τα νεφρά και την καρδιά. Η επανεξέταση έδειξε ότι η απόκριση ποικίλλει σημαντικά από ασθενή σε ασθενή και ότι οι εκδηλώσεις μπορεί να έχουν διαφορετικές μορφές», προσθέτει με τη σειρά της η Mariane Bertagnolli, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο McGill.

Κάθετη μετάδοση
Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδίδεται κάθετα από τη μητέρα στο έμβρυο. Μια μελέτη ερευνητών από την Ταϊβάν που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο δείχνει ότι το 8,8% των 105 νεογέννητων που εξετάστηκαν για κορωνοϊό βγήκαν θετικά. Επιπλέον, το 25% των βρεφών που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν επιβεβαιωμένη COVID-19 εκδήλωσαν πυρετό, πιο γρήγορη αναπνοή, δύσπνοια και έμετο. Οι ερευνητές, πάντως, δεν κατάφεραν να εξακριβώσουν αν τα συμπτώματα αυτά ήταν αποτέλεσμα του πρόωρου τοκετού λόγω της COVID-19 της μητέρας ή προέκυπταν απευθείας από τη νόσο.

Άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν βρει σωματίδια του ιού σε διαφορετικά σημεία του πλακούντα, ο οποίος παρουσιάζει σημάδια φλεγμονής στις μητέρες που νοσούν, καθώς και βλάβες που συνηγορούν σε κακή αιμάτωση των αγγείων. Επίσης, στον πλακούντα έχουν βρεθεί πιθανώς μολυσμένα ανοσοκύτταρα.

Εκτός από το γεγονός ότι η πρωτεΐνη ACE2 βρίσκεται σε αφθονία στον πλακούντα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα περιστατικά σοβαρής COVID-19 στις έγκυες γυναίκες ενδεχομένως να οφείλονται στην αναστολή της δράσης του ενζύμου λόγω της λοίμωξης. Επειδή ο ιός το χρησιμοποιεί για να εισβάλλει στα κύτταρα, η λοίμωξη πιθανότατα μειώνει τη διαθεσιμότητα της ACE2 και την ικανότητά της να προστατεύει τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ο λόγος που οι έγκυες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στην COVID-19 και ο ρόλος που παίζει η νόσος στην προεκλαμψία. Προς το παρόν, πάντως, συγκεντρώνουν δείγματα από τον πλακούντα γυναικών που έχουν μολυνθεί από τον ιό για να πραγματοποιήσουν μια σειρά πειραμάτων ώστε να βρουν τι πραγματικά συμβαίνει.

Διαβάστε επίσης

Κύηση: Το ιχνοστοιχείο που μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Κορωνοϊός: Που είναι πιθανότερο να κολλήσετε – Μπορείτε να το αποφύγετε;

Γιατί σας απατά η μνήμη σας: Η απάντηση ίσως κρύβεται σε κάτι που συνέβη πριν 15 χρόνια