Οι ακτίνες του ήλιου φαίνεται πως εκτός από φυσικό αντικαταθλιπτικό, είναι ιδιαίτερα ευεργετικές και για τις έγκυες γυναίκες, καθώς μπορούν να ελαττώσουν τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ερευνητικά στοιχεία από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όσες εγκυμονούσες περνούσαν περισσότερη ώρα στο ηλιακό φως κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιπλοκές του πλακούντα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό ή ακόμα και σε αποβολή.

H μελέτη ανέλυσε δεδομένα από ιστορικό νοσηλείας 400.000 γυναικών και περισσότερων από 500.000 νεογνών στη Σκωτία έπειτα από 24 εβδομάδες κύησης την δεκαετία 2000 με 2010. Έπειτα, οι ερευνητές διασταύρωσαν αυτά τα στοιχεία με τα καιρικά δελτία την ίδια περίοδο.

Το ποσοστό ενός πρόωρου τοκετού για τις γυναίκες που δεν έλαβαν αρκετό ηλιακό φως αυξανόταν κατά 10% σε σύγκριση με τις γυναίκες που έλαβαν περισσότερο ηλιακό φως. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση στον ήλιο το δεύτερο τρίμηνο της κύησης δεν επηρέασε τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία προέκυψαν εφόσον είχαν αποκλείσει άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία και το κάπνισμα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα νέο οδηγό σχετικά με τις συμβουλές των ειδικών στις γυναίκες που κυοφορούν αλλά και τις οικογένειές τους. Παρόλα αυτά επισημαίνουν ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περισσότερες έρευνες έτσι ώστε να κατανοηθεί πλήρως η συσχέτιση του ηλιακού φωτός με τον πρόωρο τοκετό αλλά και την πρόληψη του, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην καταπολέμηση της παιδικής θνησιμότητας.

Παρά τις επιστημονικές εξελίξεις στον ιατρικό χώρο, ο πρόωρος τοκετός και οι επιπλοκές του είναι η κύρια αιτία θανάτου παιδιών κάτω των 5 ετών, ενώ και ο αντίκτυπος στα παιδιά που επιβιώνουν είναι αρνητικός, μιας και τα ποσοστά δυσλειτουργιών που αφορούν τη μάθηση την όραση και την ακοή είναι υψηλότερα στα νήπια που γεννιούνται πρόωρα. Η συμβολή του ηλιακού φωτός στην παραγωγή της βιταμίνης D είναι εξίσου σημαντική για τα έμβρυα, καθώς σχετίζεται με την ανάπτυξη των οστών, των δοντιών, της καρδιάς, τους νεφρούς και το νευρικό σύστημα τους.

Τα στοιχεία της μελέτης ανακάλυψαν και άλλες θετικές επιδράσεις του ήλιου, με τους κατοίκους των περιοχών με περισσότερη ηλιοφάνεια να παρουσιάζουν λιγότερα ποσοστά θανάτων από τον κορωνοϊό. Επιπλέον, η μεγαλύτερη έκθεση στις ακτίνες του ήλιου μείωσε τις καρδιακές προσβολές.

Συνοψίζοντας, η ερευνήτρια Δρ. Sarah Stock επισημαίνει ότι: «Ο ρόλος του ηλιακού φωτός ανοίγει έναν συναρπαστικό νέο ερευνητικό δρόμο σχετικά με την πρόληψη του πρόωρου τοκετού. Η μελέτη μας είναι σημαντική διότι παρέχει περαιτέρω δεδομένα που μας υπενθυμίζουν ότι το φως του ήλιου έχει οφέλη για την υγεία αλλά και κινδύνους».

Διαβάστε επίσης:

Κύηση: Νέος τρόπος έγκαιρης πρόβλεψης επικίνδυνης επιπλοκής

Κύηση: Αντιδιαβητικό φάρμακο προλαμβάνει την αποβολή