Περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν νεφροπάθεια έχουν οι έγκυες που πάσχουν από προεκλαμψία. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο Cork σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο PLOS Medicine.

Τα δεδομένα από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες έδειξαν πως οι μητέρες που αντιμετώπιζαν την εν λόγω επιπλοκή ήταν 4,96 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν νεφρική νόσο τελικού σταδίου αργότερα στη ζωή τους. Οι επιστήμονες σημείωσαν πως παραμένει ασαφής ο λόγος που προκαλεί αυτή τη σχέση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι γυναίκες που είχαν προεκλαμψία σε τουλάχιστον μία εγκυμοσύνη ήταν σχεδόν πέντε φορές πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν νεφροπάθεια αργότερα στη ζωή τους. Όσον αφορά τις γυναίκες που υπέφεραν σε δύο εγκυμοσύνες από προεκλαμψία ο κίνδυνος νεφροπάθειας ήταν επτά φορές μεγαλύτερος. Το εν λόγω συμπέρασμα εξήχθη χωρίς να παίζει ρόλο η ηλικία της εγκύου ή το αν είχε κάποια καρδιακή ή νεφρική νόσο πριν την εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές υπολόγισαν πως η προεκλαμψία είναι υπεύθυνη για το 14% των περιστατικών νεφρικής ανεπάρκειας που επηρέασαν μητέρες.

Ο Δρ. Ali Kashan επικεφαλής της έρευνας σημείωσε πως «η προεκλαμψία αποτελεί έναν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση νεφροπάθειας».

Η προεκλαμψία σχετίζεται με την απώλεια συγκεκριμένων κυττάρων από το σπείραμα του νεφρικού σωματίου τα οποία δεν αναπληρώνονται μετά την εγκυμοσύνη γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας, εξηγεί ο Δρ. Kashan.

«Πρέπει να ερευνηθεί περισσότερο το αν η παρακολούθηση ή οι στρατηγικές πρόληψης της νεφρικής νόσου τελικού σταδίου στις γυναίκες θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα στην εγκυμοσύνη», γράφουν οι ερευνητές.