Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Aarhus παρατήρησαν εποχικές διακυμάνσεις στον κίνδυνο υπερτασικών διαταραχών της εγκυμοσύνης, στις οποίες περιλαμβάνονται η υπέρταση κύησης και η προεκλαμψία, σε μια μελέτη γυναικών από τη Δανία.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, αναδείχθηκε πως ο υψηλότερος κίνδυνος για υπερτασικές διαταραχές ήταν υπαρκτός στις περιπτώσεις εγκυμοσύνης που η σύλληψη έγινε κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Από τις 50.665 γυναίκες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, το 8,5% διαγνώσθηκε με κάποια υπερτασική διαταραχή της εγκυμοσύνης. Συγκεκριμένα, αυξημένος κίνδυνος φάνηκε να υπάρχει στις περιπτώσεις σύλληψης κατά τη διάρκεια της άνοιξης και στις αρχές και τα μέσα του καλοκαιριού, ενώ μετέπειτα παρατηρείται σταθερή μείωση του κινδύνου κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και μέχρι τον χειμώνα, όταν και φτάνει στις χαμηλότερες τιμές. Οι εποχικές διακυμάνσεις στα επίπεδα της βιταμίνης D ενδεχομένως να αποτελούν μία εξήγηση για αυτά τα ευρήματα.

«Τα αποτελέσματά μας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η βιταμίνη D μπορεί να έχει προκαλέσει την παρατηρούμενη εποχική διακύμανση στις υπερτασικές διαταραχές. Εδώ και μεγάλο διάστημα θεωρείται ότι η βιταμίνη D επηρεάζει την παθογένεια των υπερτασικών διαταραχών της εγκυμοσύνης, όπως η προεκλαμψία, και τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν αυτήν ακριβώς τη θεωρία», σημειώνει η επικεφαλής συγγραφέας, Δρ. Christine Rohr Thomsen. στη