Ένας άνθρωπος που έχει συγγενείς δευτέρου, ακόμα και τρίτου βαθμού, που πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου διατρέχει αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που πραγματοποίησαν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Buffalo και Utah και δημοσίευσαν στο Cancer Epidemiology.

Ο έγκαιρος έλεγχος μέσω της κολονοσκόπησης συστήνεται συχνά στους συγγενείς πρώτου βαθμού ενός ατόμου που διαγιγνώσκεται πρόωρα –δηλαδή πριν την ηλικία των 50 ετών- με καρκίνο του παχέος εντέρου, με τα περιστατικά αυτά, μάλιστα, να αυξάνονται σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Η μελέτη, όμως, υποδεικνύει ότι ο πρώιμος έλεγχος μπορεί να είναι ωφέλιμος και για τους συγγενείς δευτέρου και τρίτου βαθμού.

Πιο αναλυτικά, η μελέτη βρήκε ότι οι συγγενείς πρώτου βαθμού ενός ασθενούς με διάγνωση για καρκίνο του παχέος εντέρου πρόωρης έναρξης είναι έξι φορές πιο πιθανό να διαγνωσθούν με καρκίνο του παχέος εντέρου πριν την ηλικία των 50 ετών. Για τους συγγενείς δευτέρου βαθμού οι πιθανότητες είναι τριπλάσιες και για εκείνους τρίτου βαθμού είναι 1,56 φορές μεγαλύτερες.

Στους συγγενείς πρώτου βαθμού περιλαμβάνονται οι γονείς, τα παιδιά και τα αδέρφια του ασθενούς, στους δευτέρου βαθμού περιλαμβάνονται οι θείοι, οι παππούδες, τα εγγόνια και τα ανίψια, ενώ τα πρώτα ξαδέρφια, οι προπαππούδες και τα δισέγγονα συγκαταλέγονται στους συγγενείς τρίτου βαθμού.

Στη μελέτη επανεξετάστηκαν περισσότερα από 1.500 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου πρόωρης έναρξης από τα αρχεία του Πανεπιστημίου της UTAH.

«Η μελέτη μας παρέχει νέα στοιχεία σχετικά με το μέγεθος του κινδύνου για πιο μακρινούς συγγενείς ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου και συγκεκριμένα για συγγενείς περιστατικών που διαγνώσθηκαν πριν την ηλικία των 50 ετών. Η εργασία αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, αν λάβουμε υπόψη τα αυξανόμενα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου με πρόωρη έναρξη», αναφέρει η πρώτη συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας και περιβαλλοντικής υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Buffalo, Δρ. Heather Ochs-Balcom.

Η μελέτη βρήκε, επίσης, ότι οι άνθρωποι διατρέχουν 2,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε οποιαδήποτε ηλικία, αν έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο παχέος εντέρου πρόωρης έναρξης. Ο κίνδυνος είναι κατά 1,96 και 1,3 φορές μεγαλύτερος για συγγενείς δευτέρου και τρίτου βαθμού αντίστοιχα. Επιπλέον, ο κίνδυνος καρκίνου παχέος εντέρου πρόωρης έναρξης για τους συγγενείς κάθε βαθμού είναι υψηλότερος από τον κίνδυνο εμφάνισης του εν λόγω καρκίνου σε οποιαδήποτε ηλικία.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο έγκαιρος έλεγχος μέσω της κολονοσκόπησης μπορεί να ωφελήσει συγγενείς δευτέρου και ενδεχομένως και τρίτου βαθμού, πλέον εκείνων πρώτου βαθμού για ανθρώπους που διαγνώσθηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου πριν την ηλικία των 50 ετών.

Οι ερευνητές τονίζουν, τέλος, ότι οι συγγενείς μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο όταν γνωρίζουν σε βάθος το οικογενειακό τους ιστορικό και μοιράζονται αυτές τις πληροφορίες με τον γιατρό τους όταν λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με εξετάσεις για τον καρκίνο.

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Πέντε κορυφαίες κινήσεις που μειώνουν τον κίνδυνο

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η έλλειψη βιταμίνης που αυξάνει τον κίνδυνο μετά τα 45

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Τα επικίνδυνα συμπτώματα – Η εξέταση που σώζει