Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ορθού αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς σε διάγνωση καρκίνους παγκοσμίως. Ωστόσο είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως τονίζουν οι γαστρεντερολόγοι Δρ Felice Schnoll-Sussman, από το Ιατρικό Κέντρο του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου Weill Cornell και  Δρ Benjamin Lebwohl, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου αποτελούν την κίνηση κλειδί που δυστυχώς πολλοί αμελούν, σε ό,τι αφορά την προστασία τους από αυτή την απειλητική για τη ζωή κακοήθεια.

Ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να σώσει ζωές, δεδομένου ότι η νόσος στα αρχικά στάδια δεν εκδηλώνει συμπτώματα. Συνιστάται η κολονοσκόπηση στην ηλικία των 50 ετών, κατ’ άλλους μετά τα 45,  για άνδρες και γυναίκες. O καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο με 1.8 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται κάθε έτος. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου παχέος εντέρου είναι αδενοκαρκινώματα τα οποία μπορούν διαγνωσθούν κατά την διάρκεια της κολονοσκόπησης.

Ο προληπτικός έλεγχος επιβάλλεται να γίνει νωρίτερα σε περίπτωση που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό (καρκίνου παχέος εντέρου ή πολυπόδων)  που επιτάσσει τον πρώιμο έλεγχο, ιστορικό φλεγμονωδών νόσων του εντέρου ή ορισμένων  κληρονομούμενων νόσων που μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία του ασθενούς όπως το σύνδρομο Lynch.

Η διακοπή του καπνίσματος, η φυσική δραστηριότητα και η υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει την αποφυγή των επεξεργασμένων κρεατικών και την επιλογή άφθονων τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι δυο ερευνητές σε άρθρο τους στο Journal of the National Cancer Institute εξηγούν με ποιο τρόπο η άσκηση σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτων από καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν κάνει διακρίσεις. Ένας στους είκοσι ενήλικες παγκοσμίως θα διαγνωστεί με τη νόσο. H καρκινογένεση στο παχύ έντερο είναι μια  διαδικασία που διαρκεί χρόνια. Ο καρκίνος αναπτύσσεται κατά κανόνα σε έδαφος πολυπόδων.

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Τα επικίνδυνα συμπτώματα – Η εξέταση που σώζει

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος στους κάτω των 50 – Η διατροφή που τους επιβαρύνει