Η ένταση της αίσθησης του γλυκού σε ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε γαστρική παράκαμψη (bypass) συνδέεται αναλογικά με την επιτυχία που θα έχει η βαριατρική επέμβαση ισχυρίζεται μελέτη που δημοσιεύεται στο American Journal of Clinical Nutrition.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του πορτογαλικού Κέντρου Champalimaud, τα ευρήματα εξηγούν γιατί η χειρουργική μέθοδος δεν σημειώνει την ίδια αποτελεσματικότητα σε όλους τους ασθενείς αναφορικά με την απώλεια βάρους, ενώ συστήνουν έναν νέο δείκτη – εργαλείο για την πιο βέβαιη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Όπως εξηγεί ο Δρ Albino Oliveira-Maia, Διευθυντής της Μονάδας Νευροψυχιατρικής του Κέντρου, η βαριατρική επέμβαση μπορεί να επιτύχει μια μείωση στην κατανάλωση φαγητού. Ωστόσο, παρέμενε ασαφής ο ρόλος των βιολογικών μηχανισμών που σχετίζονται με τη μειωμένη όρεξη, τόσο σε επίπεδο αισθητηριακό όσο και ψυχολογικό, ούτως ειπείν την αίσθηση ανταμοιβής στον εγκέφαλο από τη γευστική εμπειρία φαγητών πλούσιων σε λιπαρά και σάκχαρα αφενός, και τη συναισθηματική πείνα αφετέρου (αφορά την κατανάλωση τροφών προς ευχαρίστηση και όχι λόγω βιολογικής πείνας).
Η πρόσφατη μελέτη θέλησε να αποκαλύψει τον ρόλο των παραπάνω παραγόντων και πώς αυτοί σχετίζονται με την απώλεια βάρους στους ασθενείς μετεγχειρουργικά έως και έναν χρόνο από την επέμβαση.
Η επιστημονική ομάδα, με τη χρήση ερωτηματολογίων και εργαλεία μέτρησης της αίσθησης του γλυκού σε παχύσαρκους ασθενείς από νοσοκομεία της Πορτογαλίας, μελέτησε την σχέση κατανάλωσης φαγητού και ανταμοιβής πριν και ένα χρόνο μετά τη γαστρική παράκαμψη, ενώ οι ίδιες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν και σε μια ομάδα ελέγχου με παχύσαρκους ασθενείς που δεν ακολούθησαν τη χειρουργική αντιμετώπιση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδειξαν τα στοιχεία για το διάστημα Νοεμβρίου 2012 έως τον Ιούνιο 2017:
- τόσο η ένταση της γλυκιάς γεύσης όσο και η συναισθηματική πείνα λειτούργησαν ως δείκτες πρόβλεψης για την απώλεια βάρους ένα χρόνο μετά την επέμβαση
- η βαριατρική επέμβαση στους ασθενείς με μεγαλύτερη συναισθηματική πείνα σημείωσε μικρότερη επιτυχία, ενώ η μεγαλύτερης έντασης αίσθηση του γλυκού συνδέθηκε με καλύτερα αποτελέσματα
- η μεγαλύτερη απώλεια βάρους σχετίστηκε με μεγαλύτερη μείωση στην αίσθηση του γλυκού. Αντιθέτως, η ένταση της συναισθηματικής πείνας μετεγχειρητικά δεν έδειξε να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της επέμβασης.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα παραπάνω συμπεράσματα σχετικά με την αυξημένη ένταση της γλυκιάς γεύσης ως δείκτη επιτυχίας της βαριατρικής επέμβασης καθώς και η μείωσή της μετεγχειρητικά, αποτυπώνουν τους βιολογικούς μηχανισμούς που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της χειρουργικής αντιμετώπισης.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η Δρ Gabriela Ribeiro, επικεφαλής της μελέτης, επεσήμανε τη δυνατότητα που προσφέρουν για καινοτόμες θεραπευτικές οδούς για τους παχύσαρκους ασθενείς, οι οποίες θα στοχεύουν στους παραπάνω βιολογικούς μηχανισμούς, ενώ παράλληλα επιτρέπουν τη διαλογή ασθενών που θα σημειώσουν επιτυχή αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.
Διαβάστε επίσης
Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η επέμβαση που μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο
Η επέμβαση που μειώνει κατά 59% τον κίνδυνο υπέρτασης
Καρκίνος Παγκρέατος: Η επέμβαση που προφυλάσσει από τον «σιωπηρό δολοφόνο»