Οι βαριατρικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας συμβάλλουν στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης υπέρτασης, καρδιακής ανεπάρκειας και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Surgery και βασίστηκε σε πληροφορίες από μία βάση δεδομένων πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρ’ ότι οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και του πρόωρου θανάτου που συχνά προκαλούν, οι βασισμένες σε δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο έρευνες είναι περιορισμένες.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 5.170 ασθενείς με παχυσαρκία που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση και 9.995 ασθενείς με παχυσαρκία οι οποίοι ακολούθησαν μη επεμβατική αγωγή για την απώλεια βάρους.

Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση παρουσίασαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, 59% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και 43% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση.

Επίσης, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης – το λεγόμενο γαστρικό by pass όπου παρακάμπτεται μέρος του στομάχου μειώνοντας έτσι την χωρητικότητά του – είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιοπάθειες γενικά, σε σύγκριση με ασθενείς που δεν είχαν προβεί στη χειρουργική επέμβαση.