Η παχυσαρκία και ο διαβήτης αποτελούν γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου παγκρέατος, γνωστού και ως «σιωπηλού δολοφόνου» καθώς η συμπτωματολογία του καθιστά δύσκολη την έγκαιρη διάγνωση και συνοδεύεται από τη χαμηλότερη επιβίωση ασθενών συγκριτικά με όλες τις άλλες μορφές καρκίνου.

Αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο διαδικτυακό συνέδριο της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας (UEG) έρχεται να καταδείξει -βάσει προκαταρκτικών ευρημάτων- πως η βαριατρική επέμβαση θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου παγκρέατος σε παχύσαρκους πάσχοντες από διαβήτη.

Ερευνητές στο Allegheny Health Network στο Πίτσμπεργκ των Ηνωμένων Πολιτειών ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα 20ετίας για περισσότερους από 1,4 εκατ. ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 10.000 ατόμων που είχαν υποβληθεί σε επέμβαση απώλειας βάρους (περίπου τα τρία τέταρτα γυναίκες).

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν τα άτομα που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο παγκρέατος συγκριτικά με όσους δεν είχαν υποβληθεί σε ανάλογη χειρουργική επέμβαση (0,19% έναντι 0,32%).

«Η παχυσαρκία και ο διαβήτης είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο παγκρέατος μέσω της χρόνιας φλεγμονής, υπερβολικών ορμονών και αυξητικών παραγόντων που απελευθερώνονται από το σωματικό λίπος» επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Aslam Syed του Τμήματος Γαστρεντερολογίας στο Allegheny Health Network.

Ο ίδιος εξηγεί πως έχει ήδη αποδειχθεί σε προγενέστερες μελέτες ότι η βαριατρική επέμβαση βελτιώνει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου σε πάσχοντες από διαβήτη και συμπληρώνει πως η νέα αυτή μελέτη υποδεικνύει πως η συγκεκριμένη επέμβαση είναι ένας βιώσιμος τρόπος για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου παγκρέατος σε αυτή την ομάδα αυξημένου κινδύνου.

Πρόκειται για ευρήματα που θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν σε επιστημονικό έντυπο κατόπιν εξέτασης και έγκρισης από ομοτίμους.

Οι υπογράφοντες επισημαίνουν στο σχετικό δελτίο Τύπου που συνοδεύει την παρουσίαση της μελέτης πως τα ευρήματα έρχονται σε μία σημαντική χρονική συγκυρία, καθώς τα ποσοστά διαβήτη, παχυσαρκίας και καρκίνου παγκρέατος παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Η πρόληψη της εκδήλωσης καρκίνου παγκρέατος είναι καίριας σημασίας καθώς δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος ως προς το προσδόκιμο επιβίωσης των πασχόντων εδώ και τέσσερις δεκαετίες, υπογραμμίζει ο Δρ. Aslam Syed.

«Ο μέσος χρόνος επιβίωσης κατόπιν της διάγνωσης είναι ιδιαίτερα ζοφερός γι’ αυτό τον σιωπηλό δολοφόνο, καθώς κυμαίνεται μόλις σε 4,6 μήνες. Μόνον το 3% των ασθενών επιβιώνει άνω της πενταετίας» επισημαίνει.

Κατά τον ίδιο, οι κλινικοί ιατροί πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο βαριατρικής επέμβασης σε ασθενείς με μεταβολικές διαταραχές.

Ο καρκίνος παγκρέατος αποκαλείται συχνά σιωπηλός δολοφόνος διότι τα συμπώματα -που περιλαμβάνουν πόνο στην μέση ή το στομάχι, ίκτερο και ανεξήγητη απώλεια βάρους- μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστούν, γεγονός που δυχεραίνει την έγκαιρη διάγνωση.

 

Διαβάστε επίσης

Διαβήτης και COVID-19: Οκτώ πράγματα που πρέπει να ξέρουν οι πιο ευάλωτοι ασθενείς

Καρκίνος Παγκρέατος: Εξελίξεις στη θεραπεία αυτής της επιθετικής μορφής νόσου

Παχυσαρκία: Οι δύο ενώσεις που επιτίθενται στα λιποκύτταρα