Η χειρουργική επέμβαση για τη μείωση του σωματικού βάρους (βαριατρική επέμβαση) μπορεί να ελαττώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά το ένα τρίτο, σύμφωνα με ανάλυση όλων των σχετικών δημοσιευμένων μελετών.

Η ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Surgery, περιελάμβανε επτά αντικρουόμενες μελέτες που βασίστηκαν σε συνολικά 1.213.727 ασθενείς και μέση παρακολούθηση επτά ετών.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, των καρδιαγγειακών παθήσεων και των περισσότερων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν 3 στους 1.000 για ασθενείς με παχυσαρκία που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για τη μείωση του βάρους τους, σε σύγκριση με την αναλογία 4 προς 1.000 στους ασθενείς που δεν ακολούθησαν τη χειρουργική μέθοδο.

Όπως  δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Sulaiman Almazeedi, ιατρός στο νοσοκομείο Jaber Al-Ahmed στο Κουβέιτ «η παχυσαρκία παραμένει στις μέρες μας μία από τις βασικές αιτίες νοσηρότητας και πρόωρου θανάτου και, παρά τα αντικρουόμενα πορίσματα των ερευνών, πιστεύουμε ότι η χειρουργική επέμβαση για την απώλεια βάρους μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας».