Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει σοβαρά τις συνήθειες ύπνου σχεδόν των μισών από όσους ανθρώπους συμμετείχαν σε μελέτη του Πανεπιστήμιου της Οτάβα, οδηγώντας σε περισσότερο στρες και άγχος, αλλά και μεγαλύτερη εξάρτηση από φάρμακα κατά της αϋπνίας.
Πιο αναλυτικά, η Δρ. Rébecca Robillard μαζί με τους συνεργάτες της, πραγματοποίησαν μια διαδικτυακή έρευνα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας της COVID-19, στην οποία συμμετείχαν 5.525 Καναδοί, και εξήγαγαν σημαντικά συμπεράσματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο Journal of Sleep Research.
Πώς επηρέασε τον ύπνο μας η πανδημία;
Η πανδημία έχει διάφορες επιπτώσεις στον ύπνο των ανθρώπων, με τις κλινικά σημαντικές δυσκολίες στον ύπνο να παρουσιάζουν έντονη αύξηση. «Διαπιστώσαμε ότι οι μισοί από τους συμμετέχοντες παρουσίαζαν σημάδια σοβαρών προβλημάτων ύπνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ειδικότερα, εντοπίσαμε τρία διαφορετικά προφίλ ατόμων με αλλαγές στον ύπνο: αυτούς που κοιμούνται περισσότερο, αυτούς που κοιμούνται και ξυπνούν αργότερα και εκείνους που κοιμούνται λιγότερο από ό,τι πριν την πανδημία», εξηγεί η ειδικός.
Πώς αυτή η σημαντική αλλαγή στο μοτίβο ύπνου επηρεάζει την καθημερινή ζωή;
Οι ενεργές αλλαγές που έκαναν οι άνθρωποι στις συμπεριφορές που σχετίζονται με τον ύπνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας επηρέασαν όχι μόνο την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου, αλλά και την ψυχολογική τους απόκριση σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Συγκριτικά με όσους κοιμούνται περισσότερο, όσοι καθυστερούν να κοιμηθούν ή κοιμούνται λιγότερο παρουσίασαν αυξημένα συμπτώματα αϋπνίας και επιδεινωμένα συμπτώματα στρες, άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ποιοι παράγοντες σχετίζονται με αυτή τη διαταραχή στα μοτίβα ύπνου;
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Δρ. Robillard, οι νέες δυσκολίες στον ύπνο φάνηκαν να επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες, όσους έχουν οικογένεια και οικογενειακές ευθύνες, τους εργαζόμενους και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις. Επηρέασε, επίσης, σημαντικά τα άτομα που ξυπνούν νωρίτερα, αυτά που έχουν υψηλά επίπεδα στρες, κάνουν βαριά κατανάλωση αλκοόλ και βλέπουν πιο πολύ τηλεόραση.
Πώς το αντιμετώπισαν οι άνθρωποι
«Παρατηρήσαμε μια αύξηση στη χρήση υπναγωγών φαρμάκων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεδομένου ότι γνωρίζουμε τους κινδύνους για την ανάπτυξη αντοχής σε αυτές τις φαρμακευτικές αγωγές, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση περιστατικών χρόνιας αϋπνίας μακροπρόθεσμα», σημειώνει η καθηγήτρια.
Γενικότερα, πάντως, αυτό που καταγράφεται όσον αφορά στα μοτίβα ύπνου των ανθρώπων επί εποχής COVID-19, είναι ότι οι μεγάλης κλίμακας αλλαγές στον ύπνο ως απόκριση στην πανδημία υπογραμμίζουν την ανάγκη για πιο προσβάσιμες αλλά και εξατομικευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου. «Τα προβλήματα ύπνου και ψυχικής υγείας είναι κάτι αναμενόμενο υπό τις παρούσες συνθήκες, αλλά δεν περιμέναμε ποτέ να φτάσουν σε ένα τέτοιο επίπεδο. Είναι σημαντικό να παρέμβουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το μοναδικό φαινόμενο που ζούμε αυτή τη στιγμή», προσθέτει η Δρ. Robillard.
Τρόποι βελτίωσης του ύπνου
Καταλήγοντας τον σχολιασμό τους γύρω από τη μελέτη, οι επιστήμονες παρέθεσαν μερικές απλές συνήθειες, ως τρόπους που μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε έναν καλό ύπνο. Αυτοί είναι:
- Το σταθερό πρόγραμμα αφύπνισης κάθε πρωί (ακόμα και τα Σαββατοκύριακα). Ακόμα κι όταν πέφτετουμε για ύπνο πολύ αργά, θα πρέπει να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε πρωί.
- Η υιοθέτηση ενός χαλαρωτικού τελετουργικού πριν τον ύπνο, όπως για παράδειγμα το διάβασμα.
- Η αποφυγή της καφεΐνης και του αλκοόλ έξι ώρες πριν τον ύπνο και η αποχή από το κάπνισμα.
- Η τακτική σωματική άσκηση. Ασκηθείτε έντονα (π.χ. τρέξιμο) το πρωί ή το απόγευμα και πιο ήπια (π.χ. περπάτημα) τρεις ώρες πριν τον ύπνο.
Διαβάστε επίσης
Κατάθλιψη και Αγχώδεις Διαταραχές: Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι
Κορωνοϊός: Αυτές οι γυναίκες έχασαν τον ύπνο τους στην πανδημία – Δείτε γιατί
Lockdown: Το κυρίαρχο συναίσθημα δεν είναι ο φόβος – Ποιο είναι και πώς αντιμετωπίζεται