Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη πρόσφατα στην πόλη Oulu της Φινλανδίας, ακόμα και μια μικρή μείωση στον χρόνο που περνάμε καθημερινά καθιστοί ή ξαπλωμένοι μπορεί να επιφέρει διάφορα καρδιομεταβολικά οφέλη στην υγεία των ενηλίκων. Στη μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise οι ευεργετικές επιδράσεις εντοπίστηκαν στα επίπεδα ινσουλίνης, τα λιπίδια και τη γλυκόζη στο αίμα και τον δείκτη μάζας σώματος.
Το συνηθισμένο 24ωρο ενός ενηλίκου χωρίζεται στις ώρες του ύπνου, της δουλειάς, της χαλάρωσης και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων που απορρέουν από τις καθημερινές ασχολίες. Ανάλογα, λοιπόν, με τις υποχρεώσεις του καθενός, η ημέρα του κατατάσσεται στον καθιστικό ή στον πιο ενεργητικό τρόπο ζωής.
Τα επιστημονικά στοιχεία έχουν δείξει με μεγάλη σαφήνεια πως η βέλτιστη ποσότητα ύπνου για τους ενηλίκους είναι μεταξύ 7-9 ωρών κάθε βράδυ, ενώ οι τρέχουσες συστάσεις για τη σωματική άσκηση ενθαρρύνουν τους ενηλίκους να αφιερώνουν τουλάχιστον 150 λεπτά εβδομαδιαίως σε φυσική δραστηριότητα υψηλής έντασης, όπως είναι το γρήγορο περπάτημα, η προπόνηση στο γυμναστήριο, το σκι, η κολύμβηση ή το τρέξιμο.
Ωστόσο, οι περισσότεροι ενήλικες αφιερώνουν πολύ από το χρόνο του 24ώρου τους σε καθιστικές δραστηριότητες, με τους επιστήμονες τα τελευταία χρόνια να απευθύνουν επανειλημμένως εκκλήσεις για την ελαχιστοποίηση του χρόνου του καθισιού με στόχο την καλύτερη καρδιομεταβολική υγεία.
Πώς, όμως, μπορεί να γίνει αυτό και πόσο πρέπει να μειωθούν οι ώρες της καθιστικής ζωής;
Βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης, είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση στο γεγονός ότι ακόμα και 10 λεπτά λιγότερου χρόνου σε μια καρέκλα ή σε ένα κρεβάτι κάθε ημέρα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελές για την καρδιομεταβολική υγεία των ενηλίκων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω περισσότερων δραστηριοτήτων υψηλής έντασης είτε, όπως υποστηρίζουν τα καινοτόμα αυτά ευρήματα, με την ενασχόληση με περισσότερες αλλά πιο ήπιες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το χαλαρό περπάτημα, οι δουλειές του σπιτιού, η βόλτα για ψώνια, το μαγείρεμα, η κηπουρική και γενικώς η όρθια στάση είναι όλα παραδείγματα δραστηριοτήτων που κατατάσσονται συνήθως στις χαμηλής έντασης.
Η μελέτη αποτελεί μέρος του προγράμματος κοόρτης γεννήσεων της Βόρειας Φινλανδίας του 1966, το οποίο διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Oulu και αποτελούταν από 3.443 συμμετέχοντες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε κλινική εξέταση και ολοκλήρωσαν ένα εκτεταμένο ερωτηματολόγιο υγείας και τρόπου ζωής στην ηλικία των 46 ετών. Η φυσική δραστηριότητα και ο καθιστικός χρόνος καταγράφηκαν με μετρητή δραστηριότητας για μία περίοδο δύο εβδομάδων.
Διαβάστε επίσης
Τι κερδίζετε αν γυμνάζεστε μόνο τα Σαββατοκύριακα
Πανδημία: Πέντε top tips για να θωρακίσουμε την υγεία μας αυτό τον χειμώνα
Καθιστική ζωή: Ποιοι Ευρωπαίοι «αγαπούν» το καθισιό – Τι ισχύει για την Ελλάδα