Είναι ευρέως γνωστό πλέον ότι η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου. Είναι, όμως, όλα τα είδη καθιστικής ζωής εξίσου ανθυγιεινά;

Μια νέα μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Κολέγιο Φυσιάτρων και Χειρουργών Vagelos του Πανεπιστημίου Κολούμπια και δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association υποστηρίζει πως όχι. Συγκεκριμένα, στη μελέτη των περίπου 3.500 συμμετεχόντων, διαπιστώθηκε ότι το καθισιό στον ελεύθερο χρόνο (π.χ. στην τηλεόραση), αλλά όχι αυτό εν ώρα εργασίας, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου και ότι η μέτρια έως έντονη σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει ή και να εξαλείψει τις επιβλαβείς επιπτώσεις του καθισιού στην τηλεόραση.

Το υπόβαθρο της μελέτης
Ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια καθιστική ζωή, και ειδικά εκείνοι που κάθονται για πολλές ώρες χωρίς διακοπή, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου.

Ωστόσο, ο κύριος όγκος των προηγούμενων μελετών δεν παρακολούθησε τους ανθρώπους για μεγάλες χρονικές περιόδους, καθιστώντας δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη σχέση μεταξύ της καθιστικής ζωής και του κινδύνου για την υγεία.

Η νέα αυτή μελέτη παρακολούθησε 3.592 άτομα που ζούσαν στο Τζάκσον της Αμερικής για περίπου 8,5 χρόνια. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο χρόνο περνούσαν καθιστοί, είτε βλέποντας τηλεόραση, είτε στη δουλειά, αλλά και πόσο χρόνο διαρκούσε η σωματική άσκηση που τυχόν πραγματοποιούσαν.

Όπως διαπιστώθηκε, οι συμμετέχοντες που παρακολουθούσαν για περισσότερη ώρα τηλεόραση (πάνω από τέσσερις ώρες ημερησίως) είχαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών περιστατικών και θανάτου, σε σύγκριση με εκείνους που περνούσαν τον λιγότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση (κάτω από δύο ώρες ημερησίως). Αντίθετα, εκείνοι που κάθονταν περισσότερο στο γραφείο για τη δουλειά τους είχαν τα ίδια ποσοστά κινδύνου για την υγεία με όσους παρακολουθούσαν λιγότερο τηλεόραση.

Παρόλα αυτά, φάνηκε από τη μελέτη ότι ακόμα και οι πιο… φανατικοί της τηλεόρασης μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους για καρδιακή ανακοπή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή θάνατο, απλώς αν ασκούνται μέτρια έως έντονα, είτε με γρήγορο περπάτημα είτε με αερόβια άσκηση. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι ότι δεν παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος για καμιά από τις τρεις προαναφερθείσες καταστάσεις στους ανθρώπους που έβλεπαν τηλεόραση για τέσσερις ή περισσότερες ώρες ημερησίως, αλλά ασκούνταν για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.

Πώς επηρεάζει ο τύπος της καθιστικής ζωής
Σε προηγούμενη μελέτη της, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συμπεριφορικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Columbia και συγγραφέας της παρούσας έρευνας, Keith Diaz, διαπίστωσε ότι η αυξημένη καθιστική ζωή συνδέεται με χειρότερη κατάσταση υγείας και ειδικά όταν συμβαίνει για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς διαλείμματα.

«Σίγουρα πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά είναι πιθανό ότι ακόμα κι ένα μικρό διάλειμμα από την τηλεόραση για μια σύντομη βόλτα μπορεί να είναι αρκετό για να αναχαιτίσει τις βλάβες που προκύπτουν για την υγεία από το καθισιό στον ελεύθερο χρόνο», σχολιάζει χαρακτηριστικά η Δρ. Diaz, τονίζοντας ότι μπορεί τα ευρήματα να επικεντρώθηκαν σε αφροαμερικανούς συμμετέχοντες, αλλά το πιθανότερο είναι πως αφορούν όλους τους ανθρώπους που ακολουθούν μια καθιστική ζωή.