Λίγα λεπτά αεροβικής άσκησης σε μέτρια προς υψηλή ένταση -όπως τρέξιμο ή ποδήλατο- μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση των νεαρών ενηλίκων έως και για δύο ώρες, υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε Translational Sports Medicine.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την επανεξέταση 13 μελετών που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2009-2019, οι οποίες διερευνούσαν τις βραχυπρόσμες επιδράσεις της ποδηλασίας, του περπατήματος ή/και του τρεξίματος στη νοητική υγεία ατόμων από 18 έως 35 ετών.
«Διαπιστώσαμε ότι δύο λεπτά έως μία ώρα αεροβικής άσκησης μέτριας-υψηλής έντασης βελτιώνει τη μαθησιακή και αποθηκευτική ικανότητα της μνήμης για έως και δύο ώρες στους νέους ενήλικες», αναφέρει ο Δρ. Peter Blomstrand από το County Hospital Ryhov της Σουηδίας, που ηγήθηκε της ερευνητικής επανεξέτασης.
Οι προπονήσεις και τα 5λεπτα διαστήματα ξεκούρασης συνδέθηκαν με βελτιωμένη ικανότητα σχεδιασμού και επίλυσης προβλημάτων, καλύτερη συγκέντρωση και μεγαλύτερες λεκτικές ικανότητες, ενώ τα οφέλη αυτά διαρκούσαν από 30 έως 120 λεπτά.
Οι επιστήμονες τονίζουν, ωστόσο, ότι επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στην αεροβική άσκηση, επομένως το ερώτημα αν η μη αεροβική προπόνηση ενδυνάμωσης μπορεί να έχει παρόμοια οφέλη. Επίσης, δεν έχει γίνει σαφές αν η ποδηλασία, το περπάτημα και το τρέξιμο είναι αποτελεσματικότερα στην ενίσχυση των νοητικών ικανοτήτων από άλλες αεροβικές ασκήσεις, όπως η κολύμβηση.
Επίσης, οι ερευνητές ανέδειξαν την πιθανότητα αυτά τα αποτελέσματα να αφορούν και ανθρώπους άλλων ηλικιών, όπως τα παιδιά, οι μεσήλικες και οι υπερήλικες. «Γνωρίζουμε ότι η τακτική αεροβική άσκηση κάνει τα παιδιά εξυπνότερα, βελτιώνει τα αποτελέσματά τους σε τεστ μνήμης και γνωστικής λειτουργίας και η τακτική άσκηση στους γηραιότερους αντιμετωπίζει την άνοια. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά, η έρευνα υποδεικνύει ότι σε οποιαδήποτε ηλικία η άσκηση βελτιώνει τη γνωστική ικανότητα, τη μάθηση και τη νοητική υγεία. Μας κάνει πιο ευτυχισμένους και πιο συγκεντρωμένους», προσθέτει ο Δρ. Blomstrand.
Όσο για το τι είναι αυτό που συνδέει την αεροβική άσκηση με τη νοητική υγεία, ο ειδικός σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές εξηγήσεις. Μία από αυτές είναι ότι η αεροβική άσκηση μπορεί να πυροδοτεί νευροχημικές και ηλεκτροφυσιολογικές αλλαγές, όπως οι ταχύτερες συνδέσεις συνάψεων, που βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία.
«Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι οι υποδοχείς της ντοπαμίνης ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Χρειαζόμαστε, όμως, περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε πλήρως τα ‘πώς’ και τα ‘γιατί’ αυτής της σύνδεσης ανάμεσα στη φυσική δραστηριότητα και τη βελτιωμένη προσοχή, συγκέντρωση και μάθηση», ανέφερε καταληκτική ο Δρ. Blomstrand said.
Διαβάστε επίσης
Νόσος Αλτσχάιμερ: Οι ασκήσεις που «ξυπνούν» το μυαλό και μειώνουν τον κίνδυνο
Άνοια: Οι απλοί τρόποι που βάζουν φρένο στη γήρανση του εγκεφάλου
Τα 2′ που δυναμώνουν τη μνήμη και την συγκέντρωση για δυο ώρες