Οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον μπορεί να είναι υπεύθυνες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στον ύπνο ορισμένες γυναίκες κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Αυτά υποστηρίζει μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Menopause, λαμβάνοντας υπόψιν δεδομένα της Μελέτης Υγείας Μεσήλικων Γυναικών.
Η μελέτη αυτή υποδεικνύει ότι η έκθεση σε διάφορα χημικά στοιχεία όπως oι φθαλικοί εστέρες, που βρίσκονται σε εκατοντάδες προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, σχετίζονται με διαταραχές του ύπνου στις γυναίκες μέσης ηλικίας. Πιο συγκεκριμένα, το χημικό αυτό στοιχείο βρίσκεται στην πλειοψηφία των προϊόντων, από τις συσκευασίες και τον ρουχισμό, μέχρι τα καλλυντικά και τα παιδικά παιχνίδια. Τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, μάλιστα, αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη περιοχή έκθεσης.
Γεγονός είναι πως έως και το 60% των γυναικών που βιώνουν τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο. Μάλιστα, οι γυναίκες που δυσκολεύονται να κοιμηθούν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης μόνιμης κατάθλιψης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερα αποτελέσματα υγείας, ενώ ίσως χρειαστούν περισσότερη ιατρική φροντίδα και αυξημένη απουσία από τις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τέτοιου είδους διαταραχές στον ύπνο συνιστούν αποτέλεσμα των μειούμενων επιπέδων ορμονών. Η έκθεση σε χημικά στοιχεία που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα (EDC), ωστόσο, είναι ένας ευρέως ανεξερεύνητος τομέας που μπορεί να συμβάλει στην εξήγηση της αυξημένης επικράτησης δυσκολιών στον ύπνο στις γυναίκες μέσης ηλικίας.
Αν και όλοι εκτιθέμεθα σε αυτό το χημικό, φαίνεται ότι η συγκέντρωσή του είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι η αυξημένη έκθεση στους φθαλικούς εστέρες από τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο εξάψεων, ενώ άλλες μελέτες υπέδειξαν συσχετισμούς ανάμεσα στην έκθεση σε αυτό το χημικό και την πιθανότητα αφύπνισης κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως επίσης και τον κίνδυνο κατάθλιψης.
Καθώς ο φθαλικός εστέρας θεωρείται ενδοκρινικός διαταράκτης και τροποποιεί τις ορμόνες που σχετίζονται με τον ύπνο και την κατάθλιψη, οι ερευνητές της πρόσφατης αυτής μελέτης συμπέραναν ότι μπορεί να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τον ύπνο των γυναικών μέσης ηλικίας. Η μελέτη, που βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από περισσότερες από 760 προεμμηνοπαυσιακές ή περιεμμεηνοπαυσιακές γυναίκες, υποδεικνύουν ότι η συχνότητα των διαταραχών του ύπνου σχετίζεται με τη συγκέντρωση του στοιχείου στα ούρα. Πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη μελέτη που καταγράφει αυτόν τον συσχετισμό. Η σχέση, ωστόσο, φαίνεται πολύπλοκη, επειδή άλλες μεταβλητές, όπως το κάπνισμα, έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την επίδραση. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθεί πλήρως αυτός ο συσχετισμός, όπως και οι υποκείμενοι μηχανισμοί πίσω από τη λειτουργία των ορμονών και του τρόπου με τον οποίο η έκθεση στα EDC επηρεάζει τον ύπνο ειδικά των μεσήλικων γυναικών.
Διαβάστε επίσης
Αϋπνία: Αν δεν σας κολλάει ύπνος, ο ένοχος μπορεί να κρύβεται στο φαγητό σας
Εμμηνόπαυση: Τα χάπια που παίρνουν οι γυναίκες και τελικά τις βλάπτουν
Γιατί κινδυνεύει περισσότερο η καρδιά των γυναικών που δεν κοιμούνται αρκετά