Πώς επηρεάζει η ποιότητα του ύπνου την καρδιαγγειακή υγεία και τη σιλουέτα των γυναικών; Η πρόσφατη έρευνα του Ιατρικού Κέντρου Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια δίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση.

Σκοπός της νέας έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, ήταν η ανάδειξη μιας ολοκληρωμένης εικόνας της σχέσης της ποιότητας του ύπνου με τις διατροφικές συνήθειες στις γυναίκες, καθώς και των αποτελεσμάτων που μπορεί να έχει στην υγεία τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα, γυναίκες με φτωχό και κακό ύπνο τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, χαμηλής ποιότητας επιπλέον, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και παχυσαρκίας.

Προηγούμενες μελέτες στο πεδίο αυτό, είχαν διαπιστώσει πως οι άνθρωποι με ανεπαρκή ύπνο διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπάθειες. Ωστόσο, για την διεξαγωγή των συμπερασμάτων τους, οι ερευνητές είχαν περιοριστεί στη μελέτη συγκεκριμένων φαγητών και θρεπτικών στοιχείων (όπως ψάρια, σάκχαρα ή κορεσμένα λιπαρά) είτε δεν είχαν συνυπολογίσει την ποιότητα του ύπνου πέραν της ποσότητας.

Στην πρόσφατη μελέτη, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τον ύπνο και τις διατροφικές συνήθειες ενός ποικίλου εθνικά πληθυσμιακού δείγματος αποτελούμενο από 495 γυναίκες, ηλικίας 20 έως 76 ετών. Στο πλαίσιό της, μελετήθηκαν η ποιότητα του ύπνου, το χρονικά διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τον ύπνο και τα περιστατικά αϋπνίας. Επιπλέον, οι γυναίκες έδωσαν στοιχεία σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες (ποσοτικά και ποιοτικά) για έναν ολόκληρο χρόνο.

Όπως και στις προγενέστερες μελέτες,  οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι:

  • οι γυναίκες με συνολικά κακό ύπνο, κατανάλωναν περισσότερα πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία σχετίζονται άμεσα με την παχυσαρκία και τον διαβήτη
  • όσες χρειάζονταν περισσότερο χρόνο μέχρι την επίτευξη του ύπνου φάνηκαν να προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες και να καταναλώνουν συνολικά περισσότερο φαγητό
  • οι γυναίκες με σοβαρή αϋπνία κατανάλωναν περισσότερο φαγητό και λιγότερα ακόρεστα λίπη, σε σχέση με εκείνες που έπασχαν από ηπιότερης μορφής αϋπνία.

Σύμφωνα με την Brooke Aggarwal, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικών Επιστημών στη Σχολή Ιατρών και Χειρουργών Vagelos του Πανεπιστημίου Columbia και επικεφαλής της μελέτης, οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα διαταραχές στον ύπνο τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, κάτι που οφείλεται στην ανάληψη των περισσότερων ευθυνών για τη φροντίδα της οικογένειας και του σπιτιού, ενώ αργότερα η διαταραχή των ορμονών κατά την εμμηνόπαυση φαίνεται να ευθύνεται για τον χαμηλής ποιότητας ύπνο.

Πώς συνδέεται ο κακός ύπνος με την κακή διατροφή;

«Ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού και θερμίδων, «στέλνοντας» στον εγκέφαλο σήματα πείνας ή καταστέλλοντας το αίσθημα της πληρότητας», σύμφωνα με τον Pharis Zuraikat, μεταδιδακτορικό συνεργάτη στη Σχολή Ιατρών και Χειρουργών Vagelos του Πανεπιστημίου Columbia και έτερο  επικεφαλής της μελέτης. «Η αίσθηση πληρότητας επηρεάζεται εν πολλοίς από τον όγκο τροφής, και πιθανότητα οι γυναίκες με προβλήματα αϋπνίας τρώνε περισσότερο προς επίτευξη της πληρότητας».

Ωστόσο, συμπληρώνει πως η σχέση μπορεί να λειτουργήσει και αντιστρόφως, δηλαδή η κακή διατροφή να επιδρά αρνητικά στην ποιότητα του ύπνου, καθώς κατανάλωση περισσότερης και κακής τροφής συνοδεύεται συχνά από γαστρεντερική δυσφορία, καθιστώντας τον καλό ποιοτικά και ποσοτικά ύπνο ανέφικτο.

Τέλος, η Δρ. Aggarwal, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ερευνών, δεδομένης της σύνδεσης της παχυσαρκίας με επικίνδυνες καρδιαγγειακές νόσους.