Τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης τελικά κάνουν στις γυναίκες περισσότερο κακό παρά καλό, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα και μειώνοντας την αυτοπεποίθηση τους, σύμφωνα με βρετανική δημοσκόπηση.

Κλασσικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι: καρδιακή παλινδρόμηση, εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αϋπνία, πονοκέφαλος, κολπική ξηρότητα και πόνος, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και άγχος, αλλαγές στη διάθεση, θλίψη, δυσκολία συγκέντρωσης και προβλήματα μνήμης.

Στην έρευνα κοινού What Women Want at Menopause έλαβαν μέρος 1.101 γυναίκες, 42-55 ετών, από το Ηνωμένο Βασίλειο και διαπιστώθηκε ότι το ένα τρίτο των γυναικών που αναφέρουν στον οικογενειακό γιατρό συμπτώματα εμμηνόπαυσης τελικά συνταγογραφούνται με αντικαταθλιπτικά. Όμως, το 80% αυτών αναφέρουν ότι τα αντικαταθλιπτικά δεν είναι η κατάλληλη θεραπεία για τα συμπτώματά τους.

Επίσης το 84% δήλωσε ότι ο γιατρός δυσκολεύθηκε να απαντήσει στις απορίες τους, ενώ μόνο τρεις στις δέκα ήταν ικανοποιημένες από την βοήθεια που έλαβαν από τον οικογενειακό γιατρό.
Σχεδόν το 40% των γυναικών είπαν ότι δεν απευθύνθηκαν στον γιατρό τους για βοήθεια ως προς την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, εννέα στις δέκα στα αρχικά στάδια της εμμηνόπαυσης ήταν δεκτικές στο να πάρουν κάποια εναλλακτική φυσική θεραπεία αντί για θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ), η οποία προσφέρει στο σώμα τα οιστρογόνα που σταματά να παράγει κατά την εμμηνόπαυση.

Το γεγονός ότι οι γυναίκες λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά στην εμμηνόπαυση ενώ δεν πρέπει «είναι ανησυχητικό και θα τολμούσα να πω προσβλητικό», λέει η Maryon Stewart, που διενήργησε την δημοσκόπηση.

«Δεν είναι λύση και δεν πρόκειται να τις βοηθήσει στις σχέσεις τους και στην αυτοεκτίμησή τους. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να τις κάνει να αισθάνονται χειρότερα. Βλέπουμε διαρκώς γυναίκες που υποφέρουν και δεν λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα. Δεν είναι ψυχικά ασθενείς, άρα τα αντικαταθλιπτικά δεν είναι κατάλληλα. Μερικές γυναίκες αναφέρουν ότι τα αντικαταθλιπτικά τις κάνουν να αισθάνονται χειρότερα, ενώ άλλες ότι δεν έχουν καμιά επίδραση. Μελέτες επίσης δείχνουν ότι τα αντικαταθλιπτικά δεν είναι αποτελεσματικά στην εμμηνόπαυση», συμπληρώνει η Βρετανή ειδικός σε θέματα γυναικείας υγείας, εμμηνόπαυσης και ορμονικών διαταραχών.