Ασφαλιστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αλλά και οι μητρικές τους εταιρίες διεθνώς που μέχρι χθες εξαιρούσαν την πανδημία από τις καλύψεις, άλλαξαν στάση, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης. Συνεπώς σχεδόν όλα τα συμβόλαια υγείας καλύπτουν πλέον τα έξοδα όσων νοσήσουν από τον ιό. Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά εφόσον το βάρος της νοσηλείας σηκώνει εξ ολοκλήρου το δημόσιο σύστημα υγείας;
Ακόμα και αν ήθελε κάποιος ασθενής να νοσηλευτεί σε ιδιωτικό θεραπευτήριο δε θα ήταν εφικτό.
Σε τι μπορούν λοιπόν να χρησιμεύσουν οι παροχές των ασφαλιστικών συμβολαίων υγείας;
Όλα σχεδόν τα ασφαλιστήρια παρέχουν επιδόματα όπως το νοσοκομειακό και χειρουργικό επίδομα για να διευκολύνουν τους ασφαλισμένους τους στις δύσκολες στιγμές της νοσηλείας. Δηλαδή στις περιπτώσεις που κάποιος προτιμήσει να νοσηλευτεί σε δημόσιο νοσοκομείο, εφόσον δεν επιβαρύνει την εταιρία με τα έξοδο νοσηλείας δ ικαιούται να λάβει έξτρα επιδόματα.
Σε γενικές γραμμές το νοσοκομειακό επίδομα κυμαίνεται από 50 ευρώ την ημέρα για απλή νοσηλεία έως 600 ευρώ την ημέρα για νοσηλεία σε μονάδα εντατικής παρακολούθησης. Το ύψος του χειρουργικού επιδόματος εξαρτάται από τη βαρύτητα της επέμβασης με βάση τον πίνακα χειρουργικών επεμβάσεων. Το ανώτατο ποσό χειρουργικού επιδόματος είναι 3.000 ευρώ.
Ακόμη το συμβόλαιο υγείας καλύπτει την αμοιβή της αποκλειστικής νοσοκόμας η συμπληρώνει το ποσό που δικαιούστε από τον ΕΟΠΥΥ.
Επιδόματα δικαιούστε επίσης αν έχετε καταβάλει έξτρα ασφάλιστρο ακριβώς γι αυτό το λόγο.
Ορισμένοι ασφαλισμένοι που προτίμησαν να νοσηλευτούν σε δημόσιο νοσοκομείο με τα χρήματα του επιδόματος κατέβαλλαν έξτρα αμοιβή στο θεράποντα γιατρό τους και κάλυψαν και τις αμοιβές των αποκλειστικών καθώς ο ΕΟΠΥΥ δίνει μέρος της αμοιβής.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Η κάλυψή του δεν εξαιρείται πλέον από πολλά ασφαλιστήρια