Σε προηγούμενο δημοσίευμά της στήλης είχαμε επισημάνει ότι τα ασφαλιστήρια υγείας αντιμετωπίζουν με διαφορετική οπτική τις καλύψεις εξόδων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Σε γενικές γραμμές τα περισσότερα συμβόλαια Ζωής & Υγείας δεν εξαιρούσαν, ούτως ή άλλως την κάλυψη του κινδύνου της πανδημίας. Ενδεικτικά ασφαλιστήριο υγείας αναφέρει ότι καλύπτει περιπτώσεις πανδημίας ο οποίες όμως δεν είναι «συνέπεια πολέμου, σεισμού, πλημμύρας, έκρηξης ηφαιστείου ή άλλων φυσικών καταστροφών μεγάλης και μαζικής έκτασης» Σ΄αυτήν την κατηγορία εντάσσεται και η πανδημία του κορωνοϊού εφόσον δεν είναι απόρροια πολέμου η φυσικής καταστροφής.

Ωστόσο υπήρχαν και αρκετά συμβόλαια που εξαιρούσαν σαφώς την κάλυψη ασθενειών που κηρύχθηκαν πανδημίες όπως είναι ο κορωνοϊός.

Η καλή είδηση όμως είναι ότι σε αρκετά από αυτά τα συμβόλαια που προέβλεπαν εξαίρεση , στην κρίσιμη αυτή περίοδο, η εξαίρεση της πανδημίας έχει αρθεί ή ανασταλεί.

Τη στάση ευθύνης των ασφαλιστικών εταιριών απέναντι στην παγκόσμια απειλεί επιβεβαιώνει και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών η οποία ενημερώνει ότι «η πλειονότητα των ασφαλιστηρίων συμβολαίων αυτών καλύπτει τους ασφαλισμένους τόσο στο πλαίσιο των ασφαλίσεων Ζωής (Απώλεια Ζωής, Ανικανότητα), όσο και Υγείας για τον κίνδυνο του ιού COVID-19, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί και επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως πανδημία».

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΑΕΕ προτρέπει τους ασφαλισμένους να επικοινωνούν με την ασφαλιστική τους για να ενημερωθούν για τις καλύψεις και επιβεβαιώνει ότι η ασφαλιστική αγορά είναι σε πλήρη ετοιμότητα και λειτουργία προκειμένου να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους και συμβάλλει με τις δικές της δυνάμεις και στο μέτρο που της αναλογεί, στην όλη προσπάθεια και σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από τη νομοθεσία και την Ελληνική Πολιτεία.

Διευκρινίζεται ότι στην παρούσα φάση, σύμφωνα με την επιλογή της Ελληνικής Πολιτείας, η οργάνωση για τη διαχείριση και τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19 περιλαμβάνει τη συμμετοχή μόνον των δημόσιων φορέων υγείας και περίθαλψης.