«Φτερά» έκαναν 15.000€ από τα χέρια ή, για την ακρίβεια, τον κουβά μιας ηλικιωμένης γυναίκας από το Ζευγαράκι της Μακρυνείας στην Αιτωλοακαρνανία. Σύμφωνα με το protothema.gr, o δράστης, προσποιούμενος τον τεχνικό της ΔΕΗ, προειδοποίησε την ανύποπτη γυναίκα ότι υπήρχε κίνδυνος πυρκαγιάς από βραχυκύκλωμα κατά την διάρκεια των εργασιών που έπρεπε να πραγματοποιήσει και της συνέστησε να τοποθετήσει σε ασφαλές σημείο εκτός σπιτιού τα χρήματά της.

Είναι γεγονός πως απρόοπτα όπως τέτοιες κακόβουλες ενέργειες μας βρίσκουν συνήθως απροετοίμαστους και, ο πλαστικός κουβάς στην τελευταία περίπτωση ή οι γλάστρες σε παρελθόντα περιστατικά δεν μπορούν να εγγυηθούν την προστασία της περιουσίας μας. Το ygeiamou.gr ενημέρωσε πρόσφατα για τα ασφαλιστικά προγράμματα που καλύπτουν από μικροκλοπές, αλλά και παλαιότερα για εκείνα που προφυλάσσουν την ιδιοκτησία από αντίστοιχους κινδύνους καθώς και καταστροφές λόγω φυσικών φαινομένων κ.ο.κ.

Ας δούμε ειδικότερα πώς μεριμνά η ιδιωτική ασφάλιση για τις περιπτώσεις κλοπής – διάρρηξης:

Ασφάλιση έναντι κλοπής και διάρρηξης

Με διαφορετικές ασφαλιστικές προτάσεις ανά εταιρεία, η αγορά βρίθει προϊόντων που θα καλύψουν από κινδύνους την κατοικία, την περιουσία ή το περιεχόμενο του σπιτιού -με διακριτό τον όρο στην περιγραφή του ασφαλιστικού προϊόντος.

Υπάρχουν συμβόλαια που περιλαμβάνουν την ασφάλιση για κλοπή/ληστεία/διάρρηξη στο βασικό πρόγραμμα και άλλα που θα την παράσχουν ως συμπληρωματική στις βασικές καλύψεις που αφορούν συνήθως υλικές ζημιές από φυσικές καταστροφές, πυρκαγιά, πλημμύρα, καταιγίδα, χιόνι, διαρροή σωληνώσεων καθώς και κακόβουλες ενέργειες, βανδαλισμούς ή τρομοκρατικές ενέργειες, ζημιές σε τζάμια, καθρέπτες, γυάλινες επιφάνειες, ηλεκτρικές συσκευές, εγκαταστάσεις κ.α. σύμφωνα με τις παροχές κάθε εταιρείας.

Πέραν του περιεχομένου σχετικά με τιμαλφή, περιεχόμενο τραπεζικής θυρίδας, έργα τέχνης, χρήματα ή πιστωτικές κάρτες που χρησιμοποιήθηκαν έπειτα παράνομα κ.α., υπάρχουν εταιρείες που θα καλύψουν επιπλέον ήσσονος συγκριτικά οικονομικής αξίας -αλλά σημαντικά εξίσου- αντικείμενα όπως παπούτσια, έπιπλα, διακοσμητικά, φωτιστικά, λευκά είδη, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, εξοπλισμό κουζίνας κ.α. Παράλληλα, στις προαιρετικές καλύψεις μπορεί να περιέχεται και η αποκατάσταση της ζημίας από απόπειρα διάρρηξης/κλοπής.

Σημειώνεται, τέλος, ότι κάποια συμβόλαια διακρίνουν τα περιουσιακά στοιχεία του εσωτερικού από του εξωτερικού της κατοικίας, προσφέροντας ως έξτρα τη δυνατότητα επέκτασης της ασφάλισης για αντικείμενα σε εξωτερικούς χώρους του σπιτιού και υπαίθριες εγκαταστάσεις.

Φροντίδα για τη ψυχική υγεία του θύματος

Πέραν του υλικού κόστους που στοιχίζει μια κακόβουλη πράξη στον πλέον σημαντικό προσωπικό χώρο του κάθε ανθρώπου, το σπίτι, οι ασφαλιστικές εταιρείες μεριμνούν και για την ψυχική υγεία του ασφαλισμένου. Κάθε τέτοιο συμβάν, διαπιστώνουν σχετικές μελέτες, μπορεί να επιφέρει ανησυχία, εχθρικά αισθήματα, κατάθλιψη, κόπωση και ψυχολογική δυσφορία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τις ιδανικές γι΄αυτούς προαιρετικές καλύψεις που θα τους βοηθήσουν στη διαχείριση του περιστατικού και αφορούν:

  • ψυχολογική υποστήριξη στον ασφαλισμένο και την οικογένειά του
  • αστική ευθύνη και νομική προστασία
  • διαμονή σε ξενοδοχείο εφόσον η κατοικία κρίνεται ακατάλληλη για διαμονή αλλά και πληρωμή του τρέχοντος ενοικίου για την ίδια περίπτωση ή λόγω κλοπής/καταστροφής χρημάτων
  • υπηρεσίες φύλαξης της κατοικίας για όσο παραμένει απροστάτευτη μετά τη διάρρηξη
  • υπηρεσίες κλειδαρά σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής κλειδιών
  • αποθήκευση και φύλαξη επίπλων
  • προσωρινή αντικατάσταση συσκευών ψυχαγωγίας/ενημέρωσης όπως τηλεόραση ή DVD
  • κάλυψη δαπανών επείγουσας επιστροφής στην κατοικία μετά το συμβάν
  • μεταβίβαση επειγόντων μηνυμάτων σε αγαπημένα ή σημαντικά πρόσωπα εφόσον δεν είναι δυνατή η επικοινωνία από πλευρά σας.

Σημειώνεται ότι ορισμένες εταιρείες, με την απόκτηση ασφάλισης για την κατοικία/περιουσία, μπορεί να προσφέρουν προνόμια όπως εκπτώσεις για υπηρεσίες υγείας όπως εξετάσεις σε συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα.

Κόστος

Η ασφαλιζόμενη αξία της οικείας και των περιουσιακών στοιχείων και εξοπλισμού, εκτιμάται κατά προσέγγιση βάσει μιας αξίας ανά τετραγωνικό μέτρο (τμ) και την προσθήκη των αντικειμένων αξίας. Ενδεικτικά, για την ασφάλισης μιας κατοικίας 100τμ με αξία οικοδομής στα 100.000€ και 20.000€ για το περιεχόμενο, τα ετήσια ασφάλιστρα μπορεί να ανέλθουν σε 115€, είτε στα 500€ για κατοικία άνω των 300τμ στα 500€. Ωστόσο, υπαρχουν συμβόλαια που υπολογίζουν την αξία με τιμή ανά τμ στα 250-300€ και ετήσια ασφάλιστρα που εκκινούν από τα 45€.

 

Διαβάστε επίσης

Ασφαλιστικό Συμβόλαιο: Επτά πράγματα που πρέπει να ελέγξετε πριν υπογράψετε

Οικογενειακά Πακέτα Ασφάλισης: Τρεις «παγίδες» που πρέπει να προσέξετε

Αποταμιευτικό πρόγραμμα: Σε τι διαφέρει από τις τραπεζικές καταθέσεις και 3 λόγοι που συμφέρει