Η κλοπή των προσωπικών μας αντικειμένων είναι ένα σενάριο που όλοι κάποτε σκεφτήκαμε, είτε κατά την αναμονή μας στην ουρά ενός καταστήματος αλλά, κυρίως, κατά την ανάληψη χρημάτων από κάποιο απόμερο ΑΤΜ ένα βράδυ. Μια τσάντα που αποσπάστηκε άγρια, η αρπαγή των χρημάτων που μόλις «σηκώσαμε» από την τράπεζα ή και του κινητού με χρήση σωματικής βίας ή απειλής, δεν θα στοιχίσει μόνο την υλική απώλεια στο θύμα αλλά θα έχει και ψυχικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Occupational Medicine του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μια τέτοια επίθεση θα επιφέρει ψυχική δυσφορία εντός δύο μηνών που θα επηρεάσει ακόμη και τη διάθεση για εργασία, ενώ άλλες μελέτες διαπιστώνουν επιπτώσεις στο φόβο, την κοινωνική συμπεριφορά και την ψυχική υγεία των θυμάτων έως και εννέα μήνες μετά το συμβάν. Μαζί με αυτά, θα πρέπει να φροντίσουν για την ακύρωση καρτών, αποκατάσταση κλειδιών, εγγράφων ή οποιουδήποτε αντικειμένου εκλάπη.

Για όλα τα παραπάνω, αλλά ακόμα και τις απώλειες από δική μας υπαιτιότητα, έχει μεριμνήσει η ιδιωτική ασφάλιση με τα προγράμματα Ασφάλειας Προσωπικών Αντικειμένων, με κόστος ασφαλίστρων στα 30€ ετησίως ενδεικτικά και καλύψεις για:

1. Κάρτες, έως 1.000€ ανά περιστατικό και έως 2.000€ συνολικά για κάθε έτος, αναφορικά με αναλήψεις ή αγορές που πραγματοποιήθηκαν με κλεμμένη ή χαμένη χρεωστική /πιστωτική κάρτα αλλά και ανέπαφα χωρίς PIN.

2. Κλοπή μετρητών από ανάληψη σε ATM, ενδεικτικά έως 300€ ανά περιστατικό και έως 500-600€ συνολικά για κάθε έτος. Ορίζεται συνήθως χρονικό όριο για την κάλυψη όπως 12 ώρες από τη στιγμή της ανάληψης.

3. Προσωπικά έγγραφα όπως αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, βιβλιάριο υγείας, άδεια οδήγησης και κυκλοφορίας αυτοκινήτου ή διαμονής κ.α., με κάλυψη έως και 150€ ανά περιστατικό τον χρόνο, για απώλεια/κλοπή μαζί την κάρτα.

4. Κινητό και tablet, με την κάλυψη στα 200-300€ για την κλοπή τους, ενώ αποζημιώνονται και οι τηλεφωνικές κλήσεις από το κινητό κατόπιν του συμβάντος.

5. Προσωπικά αντικείμενα μεταξύ των οποίων κλειδιά, γυαλιά, τσάντα με το περιεχόμενό της με την αποζημίωση ανά περιστατικό το χρόνο να κυμαίνεται μεταξύ 50€ έως 250€ αναλόγως του αντικειμένου που χάθηκε/ εκλάπη.

Τα προγράμματα απευθύνονται σε ενήλικες 18-75 ετών, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα όπως:

  • Ήσυχη καθημερινότητα χάρη στην προστασία από τον κινδύνου κλοπής ή απώλειας
  • Πρωτοποριακές καλύψεις σχετικά με τα προσωπικά αντικείμενα
  • Προστασία από αγορές που έγινες μετά την κλοπή ή απώλεια
  • Απλή και άμεση αποζημίωση
  • Παγκόσμια κάλυψη

Κλοπή χρημάτων σε σπίτι/επιχείρηση

Σημειώνεται ότι στην αγορά κυκλοφορούν άλλα προγράμματα σχετικά με την κλοπή/απώλεια χρημάτων για τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις. Η παροχή «Μετρητά Χρήματα» μπορεί να περιλαμβάνεται στους όρους συμβολαίων περιουσίας και αποζημιώνει έως ενός ορισμένου χρηματικού ποσού όπως 500€ έως 1.500€ για μετρητά χρήματα και επιταγές, γραμμάτια, εμβάσματα κ.ο.κ.

Αντίστοιχα, αποζημίωση προβλέπεται και για την κλοπή χρημάτων σε επαγγελματικούς χώρους/επιχειρήσεις από το ταμείο ή κατόπιν διάρρηξης χρηματοκιβωτίου, κατά τη μεταφορά χρημάτων ή ως αποτέλεσμα της κατάχρησης εμπιστοσύνης από υπαλλήλους που οικειοποιούνται τα χρήματα. Η αποζημίωση είναι ξανά έως ενός ορισμένου ποσού όπως 1.000€ έως 5000€.

Μειώστε τον κίνδυνο κλοπής ή ληστείας

Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται αναρτημένες συμβουλές με στόχο τη «διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος απόλυτης ασφάλειας», αναφορικά με:

  • την αρπαγή τσάντας
  • την κλοπή, ληστεία, απώλεια κινητών τηλεφώνων
  • τις κλοπές οχημάτων ή από οχήματα
  • την προστασία του ποδηλάτου, την πρόληψη και την αποτροπή τυχόν απώλειας ή κλοπής του
  • την αποτροπή ληστειών σε οικίες
  • την αποτροπή ληστειών σε πρατήρια υγρών καυσίμων
  • την προστασία από κλοπές μετάλλων.