Η διαφορά της οικογενειακής ασφάλισης Υγείας με τα ατομικά συμβόλαια είναι ότι δημιουργείται ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο Υγείας για όλη την οικογένεια. Βασικός ασφαλισμένος είναι ένας ενήλικας γονέας και εξαρτώμενα μέλη μπορεί να είναι ο/η σύζυγος ή/και τα παιδιά. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνει οικογενειακή ασφάλεια υγείας ένα ενήλικο ζευγάρι, είναι να έχουν παντρευτεί θρησκευτικά/πολιτικά ή τουλάχιστον να υπάρχει σύμφωνο συμβίωσης.

Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση για να μπουν τα καλυπτόμενα τέκνα στο οικογενειακό συμβόλαιο, είναι να είναι παιδιά του κυρίως ασφαλιζόμενου.

Τα οφέλη των οικογενειακών πακέτων υγείας είναι σημαντικά. Κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες δίνουν γενναιόδωρες εκπτώσεις στα ασφάλιστρα όταν ασφαλίζονται μαζί παραπάνω από ένα μέλη μιας οικογένειας. Η κάθε ασφαλιστική εταιρία ακολουθεί τη δική της πολιτική στο θέμα των εκπτώσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η  έκπτωση μπορεί να ανέλθει στο 20% για τον/την σύζυγο, 30% για το 1ο παιδί, 40% για το 2ο παιδί, 50% για το 3ο παιδί και δωρεάν ασφάλιση από το 4ο παιδί και πέρα.

Το ανώτατο όριο κάλυψης για τα έξοδα Νοσοκομειακής Περίθαλψης σε κάποιες Ασφαλιστικές Εταιρίες μπορεί να αφορά το κάθε μέλος  ξεχωριστά και σε κάποιες εταιρείες όλα τα μέλη. Σε περίπτωση που το όριο κάλυψης είναι χαμηλό (π.χ. 100.000€) και αφορά όλα τα μέλη της οικογένειας, μπορεί να μην σας καλύψει σε περίπτωση ενός τροχαίου ατυχήματος που εμπλέκονται όλα τα μέλη της οικογένειας.

Ποια είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα ο υποψήφιος όταν πρόκειται να  συνάψει οικογενειακό συμβόλαιο;

Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί είναι τι γίνεται με τους όρους του συμβολαίου όταν ενηλικιώνονται τα τέκνα;

Τα καλυπτόμενα τέκνα μετά την ενηλικίωση τους (18 ετών) αν εργάζονται ή με τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους αν σπουδάζουν, «αποχωρούν» υποχρεωτικά από το οικογενειακό συμβόλαιο και  συνεχίζουν αν θέλουν με δικό τους ατομικό συμβόλαιο χωρίς ιατρικό έλεγχο ασφαλισιμότητας. Ωστόσο το νέο συμβόλαιο θα επιλεγεί ανάμεσα στα τρέχοντα ασφαλιστικά προϊόντα τα οποία μπορεί να έχουν δυσμενέστερους όρους από το οικογενειακό συμβόλαιο.

Η δεύτερη ερώτηση είναι τι προβλέπεται αν ο βασικός ασφαλισμένος αποβιώσει. Η απάντηση είναι ότι υπογράφεται νέο συμβόλαιο το οποίο μπορεί να μην έχει τους ίδιους όρους.

Η τρίτη ερώτηση είναι τι προβλέπεται στους όρους του συμβολαίου όταν χωρίζει ένα παντρεμένο ζεύγος. Τότε κάποιος από τους δύο ενήλικες αποχωρεί από το οικογενειακό συμβόλαιο και μπορεί να υπογράψει νέο δικό του χωρίς και πάλι να εξασφαλίζει ίδιους καλούς όρους.