Τους «κουμπαράδες», που υποχρεώθηκαν να σπάσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της 10ετούς οικονομικής κρίσης, προκειμένου να καλύψουν έκτακτες και μη υποχρεώσεις, προσπαθεί να επαναφέρει μεγάλη μερίδα των Ελλήνων.

Μολονότι η χώρα μας δεν φημίζεται για την αποταμιευτική της κουλτούρα, όπως πολλάκις έχουν επισημάνει στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, αλλά και επιβεβαιώνουν σχετικές έρευνες, που βλέπουν από καιρού εις καιρόν τα φώτα της δημοσιότητας, εντούτοις το κλίμα τείνει να αναστραφεί. Το ξέσπασμα του κορωνοιού φέρεται να έχει συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, λειτουργώντας εν είδει υπενθύμισης προς άπαντες για τη σπουδαιότητα της αποταμίευσης και δη, σε καταστάσεις, οι οποίες δεν σχετίζονται με πράξεις ή παραλείψεις τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), οι καταθέσεις, τόσο των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων, ακολουθούν ανοδική πορεία ήδη από τις αρχές του 2020, τάση, η οποία συνεχίζεται – αν και με χαμηλότερο ρυθμό – μέχρι και σήμερα. Πόσο συμφέρουσα είναι, ωστόσο, η τοποθέτηση των χρημάτων σε τραπεζικές καταθέσεις (προθεσμιακές ή ταμιευτηρίου) και ποια η σύγκριση με τα αποταμιευτικά προγράμματα των ασφαλιστικών εταιριών;

«Όταν έχεις έναν στόχο στο μυαλό σου, να μαζέψεις, δηλαδή, κάποια χρήματα, το να τα βάλεις σε ένα αποταμιευτικό πρόγραμμα, έναν ‘κουμπαρά’, είναι μονόδρομος», σχολιάζουν στο ygeiamou.gr αρμόδιες πηγές και συνεχίζουν: «Οι καταθέσεις, ειδικά αυτή την εποχή, όπου με το internet banking μπορείς να έχεις πρόσβαση στον λογαριασμό σου 24 ώρες το 24ώρο, να αγοράσεις, να μεταφέρεις ή να καλύψεις ανάγκες, καθιστά στην πράξη τον παραπάνω στόχο μη ρεαλιστικό».

Ποια είναι, όμως, τα πλεονεκτήματα των αποταμιευτικών προγραμμάτων σε σχέση με τις καταθέσεις;

1ον) Επίτευξη του στόχου: «Εργάζομαι σαν τραπεζικός υπάλληλος και ενώ οι απολαβές μου είναι πολύ καλές για αρκετά χρόνια δεν κατάφερνα να βάζω κάποια χρήματα στην άκρη. Έπειτα από παρότρυνση φίλου, ο οποίος είναι και ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, αποφάσισα να αγοράσω ένα αποταμιευτικό πρόγραμμα, προγραμματίζοντας να πηγαίνουν σε αυτό 80 ευρώ κάθε μήνα από τον μισθό μου», τονίζει στο ygeiamou.gr η Ελένη Μ. Όπως εξηγεί, όταν έκανε το πρόγραμμα δεν ήταν παντρεμένη, ενώ σήμερα έχει δύο παιδιά. «Με τα χρήματα, που έλαβα από το πρόγραμμα, θα φτιάξω το σπίτι μας», καταλήγει.
Το συμπέρασμα από την παραπάνω περίπτωση είναι ότι, ακόμη και εάν δυσκολεύεστε να δείτε τον στόχο σε βάθος 10 και πλέον ετών, αυτός δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.

2ον) Υψηλότερες αποδόσεις: Επίσης, παρά το γεγονός ότι έχει πάψει να ισχύει η φοροαπαλλαγή για τα αποταμιευτικά προγράμματα, αυτά, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, εξακολουθούν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις εν συγκρίσει με τις καταθέσεις, τόσο ταμιευτηρίου, όσο και προθεσμίας. Τα επιτόκια των τελευταίων είναι σχεδόν μηδενικά, όταν τα ασφαλιστικά προϊόντα εξασφαλίζουν αποδόσεις πέριξ του 1,5%. Υπενθυμίζεται ότι στα κλασικά αποταμιευτικά προγράμματα οι ασφαλισμένοι γνωρίζουν εκ των προτέρων τα χρήματα, που θα λάβουν, με την όποια εξαγορά να είναι συμφέρουσα μετά τον τρίτο χρόνο. «Εάν επανέλθει η φοροαπαλλαγή στα ασφαλιστήρια ζωής – στο περιθώριο γίνονται σχετικές συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και φορέων της ασφαλιστικής αγοράς – θα είναι ένα σημαντικό κίνητρο», προσθέτουν. Σε περίπτωση, πάντως, που τα επίμαχα προγράμματα συνδυαστούν και με επενδύσεις – τα αποκαλούμενα και unit linked – τότε το κέρδος για τον ασφαλισμένο είναι ακόμη πιο μεγάλο.

3ον) Καλύψεις: Τα προγράμματα των ασφαλιστικών εταιρειών ενσωματώνουν κινδύνους, τους οποίους δεν μπορούν να καλύψουν οι τράπεζες. Εάν, για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος περιέλθει σε κατάσταση αναπηρίας (67%) λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, η εταιρία αναλαμβάνει να πληρώσει τα ασφάλιστρα, καλύπτοντάς τον μέχρι την ηλικία συνταξιοδότησης.